Algebra Boola - minimalizacja funkcji

grzybiarz91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 25 paź 2010, o 20:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: DG
Podziękował: 1 raz

Algebra Boola - minimalizacja funkcji

Post autor: grzybiarz91 »

Witajcie. Mam problem z minimalizacją funkcji postaci:

\(\displaystyle{ F=ab\overline{c}\overline{d} + acd + abd + abc +a\overline{b}c\overline{d} + \overline{a}c\overline{d}}\)

Nie mam pojęcia jak to zminimalizować. Próbowałem z różnych stron wyciągać coś przed nawias, ale do niczego nie dochodzę. Metodą siatek może bym to rozwiązał, ale to ma być drogą przekształceń. Proszę o pomoc.-- 29 mar 2011, o 20:05 --Udało mi się nareszcie kawałek zrobić: wyciągnąłem ab z 1,3 i 4 wyrazu

\(\displaystyle{ F=ab(\overline{c}\overline{d} + c + d) + acd + a\overline{b}c\overline{d} + \overline{a}c\overline{d}
\\F=ab(\overline{(c+d)} + (c + d)) + acd + a\overline{b}c\overline{d} + \overline{a}c\overline{d}
\\F=ab + acd + a\overline{b}c\overline{d} + \overline{a}c\overline{d}}\)


I nie wiem co dalej.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Algebra Boola - minimalizacja funkcji

Post autor: Quaerens »

Nie sprawdzam całości, ale można pogrupować i:

\(\displaystyle{ ab+a\overline{b}c\overline{d}+acd+\overline{a}c\overline{d}}\)

Pewnie będzie jakiś XOR.
Xitami

Algebra Boola - minimalizacja funkcji

Post autor: Xitami »

Kod: Zaznacz cały

0000    0
1000    0
0100    0
1100    1
0010    1
1010    1
0110    1
1110    1
0001    0
1001    0
0101    0
1101    1
0011    0
1011    1
0111    0
1111    3
ODPOWIEDZ