html pdf

darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

html pdf

Post autor: darek20 »

Od czego zalezy czy plik pobierany ze strony jest w ten sposób?


Awatar użytkownika
Kamil Wyrobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 644
Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 60 razy

html pdf

Post autor: Kamil Wyrobek »

Od tego w jakim formacie się go tam wrzuci. Jeżeli wrzucisz PDF ściągniesz PDF.
Jeżeli chodzi Ci o sposób wyświetlania okienka to plik jest na serwerze. Każdy plik
będący na serwerze jest pobierany w ten sposób przez mozille


Natomiast jeżeli chodzi Ci jak to zapisać w HTML to możesz zrobić to z efektownym guzikiem ;D

<a href=" id="AdvancedButton1" type="button" name="" value=""><div><font style="font-size:15px" color="#000000" face="Arial">Pobierz plik</font></div></button></a>

Zamiast "twojadomena.pl" masz wpisać po prostu adres Twojej stronki. Zamiast xxxx.pdf nazwę pliku. I tyle
Ostatnio zmieniony 22 mar 2011, o 20:45 przez Kamil Wyrobek, łącznie zmieniany 1 raz.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

html pdf

Post autor: darek20 »

a czemu ten link wyswietla inaczej pdf w mozilli?
... zal_01.pdf
Awatar użytkownika
Kamil Wyrobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 644
Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 60 razy

html pdf

Post autor: Kamil Wyrobek »

Ponieważ jest to link otwierający PDF w nowym oknie, a nie zapisujący go

jeżeli chcesz, żeby tak Ci otwierało PDF. Wpisujesz coś takiego.

<a href="" target="_blank">Nazwa jaka chcesz, żeby się wyświetlała</a>

To zmienia wyświetlanie: target="_blank" taka komenda otwiera plik w nowej karcie
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

html pdf

Post autor: darek20 »

A jak zrobić to tak jak na tym obrazku jest? co wpisać w html?
mis02
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 15 gru 2009, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ///
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 3 razy

html pdf

Post autor: mis02 »

A to nie jest czasem kwestia ustawień przeglądarki użytkownika?
Mówię o tym:
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

html pdf

Post autor: darek20 »

dlatego się pytam bo u mnie w tej samej przeglądarce pdfy są pobierane dwoma sposobami :





i


... zal_01.pdf

Od czego to zalezy??/
Awatar użytkownika
Kamil Wyrobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 644
Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 60 razy

html pdf

Post autor: Kamil Wyrobek »

Też. Masz rację, ale jeżeli w html wystąpi target="_blank" to mozilla nie zwróci uwagi na ustawienie i od razu otworzy to w nowym oknie wykorzystując domyślną wtyczkę Adobe Readera w tym wypadku.

Jeżeli napiszesz link do czegoś na stronie w ten sposób:

<a href=" jaka chcesz, żeby się wyświetlała</a>
wyskoczy okienko do zapisania.

jeżeli:

<a href="" target="_blank">Nazwa jaka chcesz, żeby się wyświetlała</a> otworzy się nowa karta z dokumentem.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

html pdf

Post autor: darek20 »

Chodzi mi o plik

<a href="plik.pdf">Nazwa jaka chcesz, żeby się wyświetlała</a>

i to nie działa, od razu otwiera dokument!!!
Awatar użytkownika
Kamil Wyrobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 644
Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 60 razy

html pdf

Post autor: Kamil Wyrobek »

Bo nie masz ścieżki. Chodzi o to, że nie masz tego umieszczonego na serwerze. Ten plik jest na Twoim dysku twardym więc nie ma co zapisywać.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

html pdf

Post autor: darek20 »

czyli tak ten plik na zdjęciu jest na serwerze a ten z linka nie jest na serwerze?
Awatar użytkownika
Kamil Wyrobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 644
Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 60 razy

html pdf

Post autor: Kamil Wyrobek »

Obydwa są na serwerze. Tylko przy tym z linku jest polecenie target="_blank"
ODPOWIEDZ