mam napisac program wyswietlający w zaleznosci od wyboru liczby nieparzste od 1 do 999 lub od 1 do podanej liczby, wiem ze program jest pewnie banalny, ale ja jestem początkujący i prosze o pomoc, napisałem cos takiego :
program programik;
uses crt;
var i,k:integer;
a:charl;
begin
clrscr;
writeln('nacisnij 1 aby wyswietlic liczby nieparzyste od 1 do 999');
writeln('nacisnij 2 aby wyswietlic liczby nieparzyste od 1 do liczby podanej przez ciebie');
i:=1;
repeat
begin
a:=readkey;
if (a'1') or (a'2') then writeln('musisz wcisnąc klawisz 1 lub 2');
end;
until (a='1') or (a='2');
if a=('1') then
while i<=999 do
begin
writeln(i);
i:=i+2;
end
else
begin
if a=('2') then
begin
writeln('podaj liczbe, a ja wyswietle liczby nieparzyste od 1 do twojej liczby');
readln(k);
writeln('liczby nieparzyste od 1 do ',k,'to:');
end;
while i<=k do
begin
writeln(i);
i:=i+2;
end;
end;
writeln('nacisnij dowolny klawisz aby zakonczyc program');
readkey:
end.
programik smiga ale nie dokonca jak bym chciał, tj, jak nacisne klawisz 2 ( przy wyborze)
to zanim wyskoczy mi "podaj liczbe, a ja wyswietle liczby nieparzyste....." wyskakuje mi "musisz wcisnac klawisz 1 lub 2", co z tym zrobic ?? aha i jeszcze jedno, czy mozna zrobic tak, ze przy podaniu nie liczby, a np jakiejs litery, do której chcem wyswietlic liczby nieparzyste (tutaj 'k'), zeby nie wywalało mi programu, tylko np wyskakiwał komunikat, np" muszisz podac liczbe'', wiem ze jak zdefiniowałem k:integer , to k ma byc liczbą.
prosze o pomoc.
pascal, wyswietlanie liczb nieparzystych,prosty program
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 17 gru 2006, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Brzezin k./Łodzi
- Pomógł: 8 razy
pascal, wyswietlanie liczb nieparzystych,prosty program
z tym że wyskakuje Ci że "musisz wcisnac klawisz 1 lub 2" to musisz za tym begin
a:=readkey; zamiast "or" dać "and" ( if (a'1') or (a'2') --> if (a'1') and) (a'2')
co do drugiego pytania to nie za bardzo wiem czy jest to możliwe
a:=readkey; zamiast "or" dać "and" ( if (a'1') or (a'2') --> if (a'1') and) (a'2')
co do drugiego pytania to nie za bardzo wiem czy jest to możliwe
-
- Użytkownik
- Posty: 270
- Rejestracja: 28 gru 2004, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH/WEAIiE
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 29 razy
pascal, wyswietlanie liczb nieparzystych,prosty program
Kilka rad na dobry poczatek :>
1. Komentuj kazdy program, ktory napiszesz. Doslownie kazdy, nawet taki. Komentuj nawet najbardziej oczywiste czesci kodu. Wtedy wklejajac kod np na to forum nie musisz sie rozpisywac co ma byc czym.
2. Nawet w tak malych programach uzywaj funkcje i procedury. Jesli jestes na takim poziomie, ze jeszcze nie wiesz z czym to sie je to nadrob szybko zaleglosci
Sam zaczalem programowac w pazdzierniku i wlasnie takie wskazowki dostalem od mojego cwiczeniowca (w sumie oprocz tego i programow, ktore mam napisac nie dostalem duzo wiecej od niego ).
1. Komentuj kazdy program, ktory napiszesz. Doslownie kazdy, nawet taki. Komentuj nawet najbardziej oczywiste czesci kodu. Wtedy wklejajac kod np na to forum nie musisz sie rozpisywac co ma byc czym.
2. Nawet w tak malych programach uzywaj funkcje i procedury. Jesli jestes na takim poziomie, ze jeszcze nie wiesz z czym to sie je to nadrob szybko zaleglosci
Sam zaczalem programowac w pazdzierniku i wlasnie takie wskazowki dostalem od mojego cwiczeniowca (w sumie oprocz tego i programow, ktore mam napisac nie dostalem duzo wiecej od niego ).