napisz algorytm obliczający pierwiastki równania kwadratoweg

54321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 2 razy

napisz algorytm obliczający pierwiastki równania kwadratoweg

Post autor: 54321 »

Napisz algorytm w postaci schematu blokowego obliczający pierwiastki kwadratowe równania \(\displaystyle{ ax^{2}+bx+c=0}\). bardzo prośże o pomoc wogóle nie wiem co robić
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

napisz algorytm obliczający pierwiastki równania kwadratoweg

Post autor: miki999 »

No a jak rozwiązuje się równania kwadratowe? Napisz po kolei kroki postępowania.
Masz równanie kwadratowe, od czego zaczynasz?
54321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 2 razy

napisz algorytm obliczający pierwiastki równania kwadratoweg

Post autor: 54321 »

no start ale nie weim czy ma on od razu wczytac wszystkie zmienne czy co bo a moze byc =0
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

napisz algorytm obliczający pierwiastki równania kwadratoweg

Post autor: miki999 »

Może. Wtedy możesz zrobić warunek i wtedy w zależności od tego, czy jest spełniony, czy nie albo jedzie dalej "normalnie" równanie kwadratowe, albo od razu wyrzuca wynik.
54321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 2 razy

napisz algorytm obliczający pierwiastki równania kwadratoweg

Post autor: 54321 »

i co dalej b tak samo na dwa warunki?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

napisz algorytm obliczający pierwiastki równania kwadratoweg

Post autor: miki999 »

Nie.
54321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 2 razy

napisz algorytm obliczający pierwiastki równania kwadratoweg

Post autor: 54321 »

to od razu delte i od niej tez 2 warunki maja byc
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

napisz algorytm obliczający pierwiastki równania kwadratoweg

Post autor: miki999 »

Tak.

Aha i jeszcze jedno. Po sprawdzeniu, że \(\displaystyle{ a=0}\) (jeżeli war. spełniony) powinno jeszcze spr., czy \(\displaystyle{ b=0}\) i jeżeli okaże się że i \(\displaystyle{ b=0}\), to czy jeszcze \(\displaystyle{ c=0}\)
Xitami

napisz algorytm obliczający pierwiastki równania kwadratoweg

Post autor: Xitami »

Kod: Zaznacz cały

#include <math.h>
int main(){
        double a=1.0,b=-6.433, c=0.009474,p,d,q,x1,x2;
        d=b*b - 4*a*c;
        x1=(-b+sqrt(d))/2/a; x2=(-b-sqrt(d)/2/a);
        printf("%0.10f %0.10e      %0.10f %25.15f
", x1, (a*x1+b)*x1+c, x2, (a*x2+b)*x2+c);
}
wynik

Kod: Zaznacz cały

6.4315269439 -0.0000000000      3.2179730561       -10.336396080105724
Co z wartością dla \(\displaystyle{ x_2}\)? Czy ja się gdzieś nie pomyliłem?
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

napisz algorytm obliczający pierwiastki równania kwadratoweg

Post autor: wawek91 »

Zwróć uwagę na nawiasy przy \(\displaystyle{ x_{1}}\) i \(\displaystyle{ x_{2}}\).
Xitami

napisz algorytm obliczający pierwiastki równania kwadratoweg

Post autor: Xitami »

Wciórności, dzięki wawek za pomoc ślepemu
Chcę dać coś pod rozwagę

Kod: Zaznacz cały

#include <math.h>
int main(){
	float a=1.0,b=-6.433, c=0.009474,p,d,q,x1,x2;
	p=b/a; q=c/a; d=p*p-4*q;
	if(p>0){x1=(-p-sqrt(d))/2; x2=q/x1;}
	else {x1=(-p+sqrt(d))/2; x2=q/x1;}
	printf("%0.10f %25.15e         %0.10f %25.15e
", x1, (a*x1+b)*x1+c, x2, (a*x2+b)*x2+c);
	d=b*b-4*a*c;
	x1=(-b+sqrt(d))/2/a; x2=(-b-sqrt(d))/2/a;
	printf("%0.10f %25.15e         %0.10f %25.15e
", x1, (a*x1+b)*x1+c, x2, (a*x2+b)*x2+c);
}	
wynik

Kod: Zaznacz cały

6.4315271378     6.817281246185303e-07         0.0014730560     0.000000000000000e+00
6.4315271378     6.817281246185303e-07         0.0014729712     5.457550287246704e-07
Wniosek: są lepsze sposoby od tych których uczą w szkole.
ODPOWIEDZ