formularz w php

darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

formularz w php

Post autor: darek20 »

Jak zmienić ten formularz i skrypt aby były zarówno wyswietlane opcje które zostały wybrane a także te które nie zostały wybrane

Kod: Zaznacz cały

<input type="hidden" name="jezyk[polski]" value="0"  />
  <input type="checkbox" name="jezyk[polski]" value="1" /> polski<br />
   <input type="hidden" name="jezyk[czeski]" value="0"  />
  <input type="checkbox" name="jezyk[czeski]" value="1" /> czeski<br />
   <input type="hidden" name="jezyk[niemiecki]" value="0"  />
  <input type="checkbox" name="jezyk[niemiecki]" value="1" /> niemiecki<br />
i skrypt obsługujący

Kod: Zaznacz cały

<?php
if (isset($_POST["jezyk"])) {
	$jezyk=$_POST["jezyk"];
	echo ("<p>Znasz języki:</p>");
	echo('<ul>');
	for ($i=0;$i<count($jezyk);$i++){
		echo("<li>".$jezyk[$i]."</li>");
	}
	echo('</ul>');
}
else {
	echo('<p>Nie znasz języków</p>');
}
?>
  
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

formularz w php

Post autor: kamil13151 »

Chodzi Ci oto by pisało również "Nie znasz języków ...", gdzie w kropkach wymienione języki? Jeżeli tak to po prostu warunki napisz.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

formularz w php

Post autor: darek20 »

tak o to chodzi ale nie wiem jak sformułowac te waruki w tym skrypcie
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

formularz w php

Post autor: kamil13151 »

Dawno nie programowałem i już bardzo sporo zapomniałem, choć coś tam spróbuję wypocić.

Zobacz czy coś takiego zadziała:

Kod: Zaznacz cały

if ($_POST["jezyk[niemiecki]"] != "1")
echo "dziala, nie znasz niemieckiego";
else
echo "znasz niemiecki";
Nie wiem czy nie będzie zatargu z podwójnymi [].

Sam chyba nie napisałeś tego kodu?
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

formularz w php

Post autor: darek20 »

sam nie, ale mam go przerobic
to co podałes nie pomogło niestety
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

formularz w php

Post autor: kamil13151 »

Jakiś błąd? Gdzie wklepałeś ten kod?
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

formularz w php

Post autor: darek20 »

wklepałem tak :

Kod: Zaznacz cały

<?php
if (isset($_POST["jezyk"])) {
	$jezyk=$_POST["jezyk"];
if ($_POST["jezyk[niemiecki]"] != "0")
echo "dziala, nie znasz niemieckiego";
else
echo "znasz niemiecki";
}
?>
nie ma błedów tylko "dziala, nie znasz niemieckiego"
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

formularz w php

Post autor: kamil13151 »

Skąd te 0 tam? Co zaznaczyłeś?
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

formularz w php

Post autor: darek20 »

obojętnie co zaznacze zawsze wychodzi to samo "dziala, nie znasz niemieckiego"
ODPOWIEDZ