Kod: Zaznacz cały
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <time.h>
int main(){
int i, x, t, min, max, menu, pdmenu, suma;
printf("Podaj liczbe elementow: ");
scanf("%d", &t);
fflush(stdin);
int tab[t];
srand((time(NULL)));
printf("Jak uzupełnic tablice?
");
printf("1. z klawiatury
");
printf("2. losowo
");
scanf("%d", &menu);
fflush(stdin);
switch(menu) {
case 1: for(i=0;i<t;i++){
printf(" %d.", i+1);
scanf("%d", &tab[i]);
}
break;
case 2: for(i=0;i<t;i++){
tab[i]=rand() % 100;
}
break;
}
printf("
***********:
");
for(i=0;i<t;i++){
printf(" %d. = %d
", i+1,tab[i]);
}
printf("
***********:
");
printf(" 1. max
");
printf(" 2. min
");
printf(" 3. suma elementow parzystych
");
printf(" 4. mnozenie o podany wykladnik
");
printf(" 5. odwrotnosc
");
scanf("%d", &pdmenu);
printf("
***********:
");
switch(pdmenu) {
case 1:
for (i=0;i<t;i++){
if (tab[i]>max) {
max=tab[i];
}
}
printf("Najwieksza wartosc w tablicy wynosi: %d
",max);
break;
case 2:
for (i=0;i<t;i++){
if (tab[i]<min) {
min=tab[i];
}
}
printf("Najmniejsza wartosc w tablicy wynosi: %d
",min);
break;
case 3:
suma=0;
int i;
for (int i=0;i<=t;i++)
{
if (tab[i]%2==0) suma+=tab[i];
}
printf("suma parzystych elementow tablicy wynosi: %d
",suma);
break;
case 4:
printf("Podaj liczbe? ");
scanf("%d", &x);
printf("
Wynik:
");
for(i=0;i<t;i++){
printf("element %d. = %d
", i+1,tab[i]*x);
}
break;
case 5:
for(int i=0; i<t/2; i++)
{
int buff = tab[i];
tab[i] = tab[t-1-i];
tab[t-1-i] = buff;
}
printf("***********
");
for(i=0;i<t;i++){
printf(" %d. = %d
", i+1,tab[i]);
}
break;
}
system("PAUSE");
return EXIT_SUCCESS;
}