tablica w pascalu

zzuzzia93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 24 lis 2010, o 17:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik

tablica w pascalu

Post autor: zzuzzia93 »

Mam stworzyć program, który napisze ile razy każda liczba występuje w tablicy, np 1-7 razy, 2- 3 razy, 3- 0 razy, 4-1 raz, itd...
Oto moja tablica:

Kod: Zaznacz cały

program it;
uses Crt;
const N=4;
var
 s,i:integer;
 a:array [1..N] of integer;
 znak:char;

procedure WCzytaj;
begin
 for i:=1 to N do
               begin
               write('Podaj element ',i,' z ', N, ' tablicy ');
               ReadLn(a[i]);
               end;
end;

procedure Wypisz;
begin
 for i:=1 to N do
               begin
                Write('    ');
                WriteLn(a[i]);
               end;
end;
procedure suma;
begin
s:=0;
for i:=1 to N do
s:=s+a[i];
writeln('suma wynosi',s);
end;

begin
 repeat
  ClrScr;
  WCzytaj;
  Wypisz;
  Write('Czy chcesz kontynuowac T/N? '); Readln(znak);
 until(Upcase(znak)='N');
end.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

tablica w pascalu

Post autor: Afish »

I z czym konkretnie masz problem?
zzuzzia93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 24 lis 2010, o 17:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik

tablica w pascalu

Post autor: zzuzzia93 »

jaką procedurę do tego zastosować
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

tablica w pascalu

Post autor: Afish »

Zależy od tego, jak duże są te liczby. Jeżeli jest ich mało, to możesz je spamiętać w odpowiedniej tablicy. Jeżeli jest ich dużo, to pewnie trzeba będzie policzyć je ręcznie przy użyciu dwóch pętli. Gotowej funkcji nie ma.
ODPOWIEDZ