Więc robiliśmy na informatyce coś w stylu takiego okienka do wysyłania wiadomości z maila.
Teraz muszę to zrobić w domu, niestety nie pamiętam kodów.
Więc najpierw pisaliśmy coś w notatniku.
Potem zapisywaliśmy to jako index.html
potem w microsofi frondpage (w kodzie)
i wszystko otwieraliśmy później za pośrednictwem programu webserw
Dodatkowo musi wyskakiwać komunikat, jeśli sie nie wypisze maila a naciśnie wyśli to "nie podałeś adresu e-mail" itp...
Pomoże ktoś?
Wysyłanie maila ze strony
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 8 mar 2011, o 17:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: aqz
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Wysyłanie maila ze strony
Raczej nie. Z kilku powodów:
a) "Więc robiliśmy na informatyce coś w stylu takiego okienka do wysyłania wiadomości z maila." -> "coś w stylu okienka" bardzo niewiele mówi. Możesz najwyżej otrzymać "coś w stylu odpowiedzi".
b) "Więc najpierw pisaliśmy coś w notatniku." -> notatnik to prosty edytor tekstu. Informacja o tym, jakim edytorem coś zapisywaliście, jest bezużyteczna. Nie wiemy, w jakim języku programowania pisaliście. Ten fragment Twojej wypowiedzi niesie tyle treści co "robiłam notatki długopisem firmy XXX" - no ładnie, pięknie, ale nic nam nie mówi o tych notatkach.
c) "Potem zapisywaliśmy to jako index.html" -> jak wyżej. Choć pozwala odgadywać, że to, co robicie ma związek z HTMLem, co już niesie ze sobą jakąś treść.
d) Nie istnieją wedle mojej wiedzy i informacji zdobytych przez krótkie wykorzystanie wyszukiwarki internetowej takie programy jak "microsofi frondpage" czy "webserw". Mogło Ci w pierwszym chodzić o Microsoft FrontPage, natomiast tego drugiego nie jestem w stanie odgadnąć.
a) "Więc robiliśmy na informatyce coś w stylu takiego okienka do wysyłania wiadomości z maila." -> "coś w stylu okienka" bardzo niewiele mówi. Możesz najwyżej otrzymać "coś w stylu odpowiedzi".
b) "Więc najpierw pisaliśmy coś w notatniku." -> notatnik to prosty edytor tekstu. Informacja o tym, jakim edytorem coś zapisywaliście, jest bezużyteczna. Nie wiemy, w jakim języku programowania pisaliście. Ten fragment Twojej wypowiedzi niesie tyle treści co "robiłam notatki długopisem firmy XXX" - no ładnie, pięknie, ale nic nam nie mówi o tych notatkach.
c) "Potem zapisywaliśmy to jako index.html" -> jak wyżej. Choć pozwala odgadywać, że to, co robicie ma związek z HTMLem, co już niesie ze sobą jakąś treść.
d) Nie istnieją wedle mojej wiedzy i informacji zdobytych przez krótkie wykorzystanie wyszukiwarki internetowej takie programy jak "microsofi frondpage" czy "webserw". Mogło Ci w pierwszym chodzić o Microsoft FrontPage, natomiast tego drugiego nie jestem w stanie odgadnąć.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Wysyłanie maila ze strony
Althorion, webserv to program, dzięki któremu możemy zrobić wirtualny serwer na swoim komputerze. Myślę, że pisali w php i chodzi mu o funkcję mail()
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 8 mar 2011, o 17:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: aqz
Wysyłanie maila ze strony
więc tak mam taki kod we frontpage i muszę do tego dołożyć kod, żeby działała data:
-- 13 mar 2011, o 23:45 --
Proszę o pomoc to bardzo pilne
Kod: Zaznacz cały
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Language" content="pl">
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">
<title>Formularz</title>
</head>
<body>
<form name=formularz action=mail.php method=post>
<p align="center">Adres e-mail <input type=text name=ADRES></p>
<p align="center"><BR>
Treść listu<BR>
<textarea name=TEKST rows=10 cols=20></textarea><BR>
<p align="center"><BR>
<input type=submit value="Wyślij">
</p>
</form>
</body>
</html>
Proszę o pomoc to bardzo pilne
Ostatnio zmieniony 13 mar 2011, o 23:05 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj kod w znacznikach code.
Powód: Umieszczaj kod w znacznikach code.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 8 mar 2011, o 17:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: aqz
Wysyłanie maila ze strony
Bo właśnie chodziło o to żeby ją tam umieścić... ale już sobie poradziłąm także zamykam wątek