Free Pascal
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 24 lut 2011, o 16:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wielkopolska
Free Pascal
Witam, proszę o pomoc w napisaniu następujących programów bo nie daje rady:/:(
1. Napisać program obliczający wartość funkcji \(\displaystyle{ y= \frac{1}{x ^{2}-1 }}\) dla argumentu \(\displaystyle{ x}\) czytanego z klawiatury. W przypadku wprowadzenia argumentu nie należącego do dziedziny funkcji program powinien wyświetlać komunikat: „Wartość funkcji nie jest określona”.
2. Napisać program , który oblicza objętości brył geometrycznych : prostopadłościanu , walca i stożka. Program powinien umożliwić wybór jednej z brył (menu) , a następnie obliczyć i wyprowadzić objętość wybranej bryły (po wczytaniu niezbędnych danych ).
\(\displaystyle{ V_s= \frac{1}{3} \pi r^{2} h}\), \(\displaystyle{ V_w=\pi r^2 h}\), \(\displaystyle{ V_p= a \cdot b \cdot h}\)
1. Napisać program obliczający wartość funkcji \(\displaystyle{ y= \frac{1}{x ^{2}-1 }}\) dla argumentu \(\displaystyle{ x}\) czytanego z klawiatury. W przypadku wprowadzenia argumentu nie należącego do dziedziny funkcji program powinien wyświetlać komunikat: „Wartość funkcji nie jest określona”.
2. Napisać program , który oblicza objętości brył geometrycznych : prostopadłościanu , walca i stożka. Program powinien umożliwić wybór jednej z brył (menu) , a następnie obliczyć i wyprowadzić objętość wybranej bryły (po wczytaniu niezbędnych danych ).
\(\displaystyle{ V_s= \frac{1}{3} \pi r^{2} h}\), \(\displaystyle{ V_w=\pi r^2 h}\), \(\displaystyle{ V_p= a \cdot b \cdot h}\)
Ostatnio zmieniony 24 lut 2011, o 16:57 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 24 lut 2011, o 16:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wielkopolska
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 24 lut 2011, o 16:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wielkopolska
Free Pascal
No to szkoda, bo nie ukrywam o gotowca mi chodzi, kompletnie tego nie rozumiem!!! mialam na jednym przedmiocie o pascalu i jeszcze z wykladowcą, ktory mial nas gdzies i w ogole nam tego nie wytlumaczyl. Teraz znowu mam podobny przedmiot i z pania, ktora duzo wymaga, a dla nas to jest po prostu kosmos. A uwierz wczoraj i dzis przerabialam kurs i udalo mi sie jeden program napisac - bardzo prosty w porownaniu do tego co mam zrobic tym bardziej ze z matematyki nie jestem dobra!
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 24 lut 2011, o 16:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wielkopolska
Free Pascal
Dobrze sprobuje:) póki co to dziekuję za informację i ze tak milo oznajmiasz ze gotowca nie dostane;p pozdrawiam!