Dla liczb pierwszych \(\displaystyle{ p=211, q= 107}\) Oblicz parametry kodu RSA : M, J, T. Wybierz J z przedziału \(\displaystyle{ (20,30)\ (J,M)}\) klucz publiczny \(\displaystyle{ (T,M)}\) klucz tajny\(\displaystyle{ F=\Phi (M)}\) - funkcja eulera
\(\displaystyle{ p=211, q= 107\\
\Phi =(p-1)(q-1)= 210 \cdot 106=22260}\)
\(\displaystyle{ m}\) - moduł
\(\displaystyle{ M=p\cdot q= 211\cdot 107= 22577}\)
wybieramy współczynnik publiczny:
\(\displaystyle{ j=23}\)
\(\displaystyle{ t= 23\ mod\ 22260 = 8}\) [ nie wiem czy dobrze podzieliłem z resztą nie robiłem tego z parę dobrych lat]
klucz publiczny \(\displaystyle{ ( 23,22577)}\)
klucz prywatny \(\displaystyle{ (8,22577)}\)
dobrze to jest?
[rsa] szyfrowanie - sprawdzenie
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 8 cze 2008, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: oświęcim
- Podziękował: 9 razy
[rsa] szyfrowanie - sprawdzenie
Ostatnio zmieniony 23 lut 2011, o 15:50 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .