Pole ograniczone prostą i parabolą w I ćwiartce w c++

Scottie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 22 lut 2011, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Pole ograniczone prostą i parabolą w I ćwiartce w c++

Post autor: Scottie »

Cześć,
Potrzebuję pomocy w napisaniu programu liczącego pole ograniczone prostą i parabolą w I ćwiartce- język programowania c++. Szukałem pomocy na różnych forach i stronach internetowych, ale nie uzyskałem znaczącej pomocy. Kod liczący miejsce przecięcia już mam, ale dalej nie mogę się ruszyć.

Pozdrawiam wszystkich.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2011, o 18:02 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Pole ograniczone prostą i parabolą w I ćwiartce w c++

Post autor: Afish »

Próbowałeś użyć całek?
Scottie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 22 lut 2011, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Pole ograniczone prostą i parabolą w I ćwiartce w c++

Post autor: Scottie »

Cześć.
O całkach nie mam pojęcia. Jestem dopiero w 2 klasie LO, a analizę będziemy mieli dopiero w trzeciej.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Pole ograniczone prostą i parabolą w I ćwiartce w c++

Post autor: Afish »

No to bez całek będzie ciężko. Problem jest w tym, że figura ograniczona parabolą i osiami układu współrzędnych ma pole, którego chyba bez całki nie policzysz (mogę się mylić). W każdym razie jeżeli w przedziale \(\displaystyle{ [m;n]}\) wykres paraboli \(\displaystyle{ ax^2 + bx + c}\)znajduje się nad osią \(\displaystyle{ OX}\), to pole powierzchni pod tą krzywą jest równe \(\displaystyle{ \left(\frac{an^3}{3} - \frac{bn^2}{2} + c \cdot n\right) - \left(\frac{am^2}{3} + \frac{bm^2}{2} + c\cdot m\right)}\)
Z polem powierzchni pod wykresem funkcji liniowej już sobie poradzisz.
ODPOWIEDZ