[C#] Pobranie z pliku, tylko odpowiednich liczb;

x9ro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 11 lut 2011, o 15:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland

[C#] Pobranie z pliku, tylko odpowiednich liczb;

Post autor: x9ro »

Witam serdecznie, mam problem. Chciałem się troszeczkę pobawić operacjami na plikach i mam problem w momencie kiedy staram się wyodrębnić odpowiednie liczby/cyfry z pliku pełnego liczb/cyfer.

A mianowicie napisałem programik który pobiera ze strony www plik *.txt i zapisuje go. Potem wczytuje go do listboxa. Ale wczytuje jego całość, a chciałbym by wczytywał tylko pewną cześć.

Kod: Zaznacz cały

http://www.mbnet.com.pl/dl.txt

O to plik *.txt, chodzi o to by wczytywał tylko wyniki losować ( to są losowania lotto). Bez daty i numeru losowania.
Moim pierwszym pomysłem było zrobić to za pomocą jakiegoś Regex, ale zawsze były dla mnie nie co irytujące więc jeśli i to jest sposób, to także proszę o pomoc.
private void refresh_button_Click(object sender, EventArgs e)
{

WebClient webClient = new WebClient();


webClient.DownloadFile("

Kod: Zaznacz cały

http://www.mbnet.com.pl/dl.txt
", "dl.txt");


sr = new StreamReader("dl.txt");

while (sr.Peek() != -1)
{
row = sr.ReadLine() ;
listBox1.Items.Add(row);
}
row = null;
}
O to fragment kodu, odpowiedzialny za tę funkcję. Uwagi typu obiekt jest konstruowany, a nie jest nigdzie zadeklarowany od razu odpowiadam - " jest to fragment". Chodzi mi tylko i wyłącznie o wyodrębnienie z pliku potrzebnych mi danych (wyników).

Z góry dziękuję.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

[C#] Pobranie z pliku, tylko odpowiednich liczb;

Post autor: Afish »

Wytnij z każdej linijki część od drugiej spacji do końca.
x9ro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 11 lut 2011, o 15:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland

[C#] Pobranie z pliku, tylko odpowiednich liczb;

Post autor: x9ro »

Nie chodziło mi o sposób, bo on jest oczywisty. Raczej o wykonanie tego.

To co zasugerowałeś w jaki sposób mam zrobić metoda Trim()? Split()?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

[C#] Pobranie z pliku, tylko odpowiednich liczb;

Post autor: Afish »

Nie programuję w C#, ale szybki rzut oka na dokumentację mówi mi, że powinny wystarczyć funkcje LastIndexOf i Substring:


Funkcji Split też można użyć. Zależy od tego, czy chcesz tylko wyciągnąć te liczby, czy być może chcesz też kombinować później z datami.
x9ro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 11 lut 2011, o 15:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland

[C#] Pobranie z pliku, tylko odpowiednich liczb;

Post autor: x9ro »

Rozumiem, też myślałem o tej metodzie. Zobacze co z tego wyjdzie. Dzieki za pomoc.
ODPOWIEDZ