Określenie rozmiaru pliku w C.

dejna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 7 lip 2006, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 3 razy

Określenie rozmiaru pliku w C.

Post autor: dejna »

1.cz.funkcja podaje rozmiar pliku(napisać swoją funkcje) przy pomocy fgetc() podająć w kilobajtach(kb).
2.cz.z pliku o podanej nazwie usuwa znaczniki HTML,czyta znaki jak natrafi na "" i od tego znaku zaczyna zapisywać.
Awatar użytkownika
Amon-Ra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 16 lis 2005, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tczew
Pomógł: 175 razy

Określenie rozmiaru pliku w C.

Post autor: Amon-Ra »

Teraz przeczytaj swój post i zastanów się, czy zrozumiałeś z niego tyle, ile my.
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Określenie rozmiaru pliku w C.

Post autor: kolanko »

No nie mowcie ze nie rozumiecie LOL JA tez nie
Nostry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1361
Rejestracja: 9 cze 2004, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Litzmannstadt
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Określenie rozmiaru pliku w C.

Post autor: Nostry »

zrozumiałem 2.cz.
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

Określenie rozmiaru pliku w C.

Post autor: Undre »

w mojej interpretacji :

1 część -> napisać własną funkcję wykorzystującą fgets(), która to będzie podawać rozmiar wskazanego pliku w kilobajtach

2 część -> stworzyć funkcję tym razem do analizy pliku, przy czym w przypadku natrafienia na "" w tymże pliku należy zacytowany fragment wraz z nawiasami ostrymi wywalić ( oczywiście 'text'-em może być cokolwiek :P )
Awatar użytkownika
amdfanatyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 27 mar 2005, o 14:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: /dev/zero
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 7 razy

Określenie rozmiaru pliku w C.

Post autor: amdfanatyk »

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>

int main(int argc, char ** argv)
{
	if (argc == 1)
		return 1;

	int i;
	for (i = 1 ; i != argc ; i++)
	{
		FILE * fin = fopen(argv[i], "r");

		unsigned int counter = 0;

		do
			counter++;
		while (fgetc(fin) != EOF);
	
		fclose(fin);

		float size = (float)counter / 1024.0;

		printf("%s -> %2.2f KiB
", argv[i], size);
	}

	return 0;
}
ODPOWIEDZ