Witam Pan z infy zadał mi abym w free pascalu napisał 2 tablice od 1 do 10
Pierwszy wiersz drugiej tablicy to kolejne sumy kolumn tablicy 1
drugi wiersz drugiej tablicy to kolejne sumy wiersza tablicy 1
Free Pascal
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 15 lut 2011, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 1 raz
Free Pascal
mam 2 tablice
w 1 tablicy wiersz to i , kolumna j ( mam 10 wierszy i 10 kolumn )
w 2 tablicy wiersz to k ( mam 2 wiersze i 10 kolumn)
nie wiem jak zrobić sume liczb w pierwszej kolumnie j
i nie wiem jak zrobić że suma pierwszej kolumny j = pierwszej liczby k-- 16 lut 2011, o 00:26 --mam 2 tablice
w 1 tablicy wiersz to i , kolumna j ( mam 10 wierszy i 10 kolumn )
w 2 tablicy wiersz to k ( mam 2 wiersze i 10 kolumn)
nie wiem jak zrobić sume liczb w pierwszej kolumnie j
i nie wiem jak zrobić że suma pierwszej kolumny j = pierwszej liczby k
w 1 tablicy wiersz to i , kolumna j ( mam 10 wierszy i 10 kolumn )
w 2 tablicy wiersz to k ( mam 2 wiersze i 10 kolumn)
nie wiem jak zrobić sume liczb w pierwszej kolumnie j
i nie wiem jak zrobić że suma pierwszej kolumny j = pierwszej liczby k-- 16 lut 2011, o 00:26 --mam 2 tablice
w 1 tablicy wiersz to i , kolumna j ( mam 10 wierszy i 10 kolumn )
w 2 tablicy wiersz to k ( mam 2 wiersze i 10 kolumn)
nie wiem jak zrobić sume liczb w pierwszej kolumnie j
i nie wiem jak zrobić że suma pierwszej kolumny j = pierwszej liczby k
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Free Pascal
Masz tablicę dwuwymiarową. Suma liczb z pierwszej kolumny, to suma elementów o indeksach [1][1], [2][1], [3][1] ... [10][1], gdzie pierwszy wymiar oznacza wiersz, drugi oznacza kolumnę. Aby posumować elementy wykorzystaj na przykład pętlę for.