Witaj, twój program ma wiele błędów - nie poprawiam go. Do pobierania 10 liczb używaj tablic i jakiejś pętli, znak równości w c to ==(pojedyńczy oznacza przypisanie). Poza tym składnia ci się "sypie", poczytaj trochę na pewno pójdzie ci lepiej. Za to, że choć próbowałeś wrzucam kod - wypisuje wszystkie ciągi arytmetycznerosnące i malejące z kolejnych liczb - chyba o to ci chodziło ?
przykład dla ciągu 1 2 3 4 5 6 3 3 9 10
1 2 3 4 5 6 (pomijam podciągi typu 1 2, 1 2 3, 1 2 3 4 itp.)
6 3
3 9
9 10
Kod: Zaznacz cały
//program wypisuje rozne(bez podciagow) podciagi arytmetyczne rosnace i malejace zadanego ciagu
#include <stdio.h>
main()
{
int i,t[12],j,pocz,koniec,r,n=10;
printf("Podaj 10 liczb
");
for(i=1;i<=n;i++)
{
scanf("%d",&t[i]);
}
r=t[2]-t[1];//rożnica ciagu
pocz=1;
koniec=2;
for(i=2;i<=n;i++)
{
if(t[i+1]-t[i]==r)//jeżeli ciąg biegnie dalej
{
koniec++;//zwiększamy ciąg
}
else//jeżeli ciąg się "urwał"
{
if(r!=0)//pomijamy ciąg stały
{
for(j=pocz;j<=koniec;j++)//wypisujemy
{
printf("%d ",t[j]);
}
printf("
");
}
pocz=i;
koniec=i+1;
r=t[i+1]-t[i];
}
}
return 0;
}
W razie wątpliwości pytaj. Pozdrawiam