C++ poprawa programu

kamil142
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

C++ poprawa programu

Post autor: kamil142 »

Witam.
Potrzebuję, aby ktoś mi poprawił program.

Trzeba przerobić ten program tak, aby sumował i wyświetlał liczby nad przekątną, pod przekątną i na przekątnej. Mają być 3 wyniki. Napisałem tyle co poniżej i nie wiem jak to ogarnąć dalej. Oczywiście chodzi o tablice wielowymiarowe.

#include <iostream>
#include <cstdio>
#include <iomanip>
using namespace std;


main()
{

int w, k;
cout <<"Podaj liczbe wierszy: ";
cin >> w;

cout << "Podaj liczbe kolumn: ";
cin >> k;

int tab[w][k];

for (int i=0; i<w; i++)

for (int j=0; j<k; j++)

if (i==j)
tab[j]=1;
else if (i<j)
tab[j]=200;
else
tab[j]=2;

for (int i=0; i<w; i++)
{
for (int j=0; j<k; j++)
cout << setw(4)<< tab[j]<<" ";
cout << endl;
}



cin.ignore();
getchar();
return 0;
}
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

C++ poprawa programu

Post autor: Afish »

Mogę Ci pomóc, ale Ty zaczynasz. Jakie współrzędne mają elementy nad przekątną?
ODPOWIEDZ