ułamek okresowy zapisany jako binarny

Fist90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 5 sty 2011, o 18:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy

ułamek okresowy zapisany jako binarny

Post autor: Fist90 »

Treść zadania: (101) jest okresem rozwinięcia liczby:
\(\displaystyle{ \frac{6}{7}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\)

Wydaje mi się że żadne ponieważ okres 101 jak przelicze na binarne to wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{1}{8}}\) chyba że źle liczę...
za to \(\displaystyle{ \frac{6}{7}}\) ma okres (110)
\(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\) ma okres (00011)
\(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\) ma okres (1100)

Dobrze wszystko policzyłem?
ODPOWIEDZ