Rozwiąż złożoność rekurencyjną
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 1 sty 2011, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Rozwiąż złożoność rekurencyjną
sebointruz, po rozpisaniu
\(\displaystyle{ T(n)=T(0)+ \sum_{i=1}^{n}\lg i=T(0)+\lg n!}\)
No i teraz ze wzory Stirlinga
\(\displaystyle{ \lg n! \approx n\lg n - n\lg e + \frac{1}{2} \lg (2\pi n)}\)
\(\displaystyle{ T(n)=T(0)+ \sum_{i=1}^{n}\lg i=T(0)+\lg n!}\)
No i teraz ze wzory Stirlinga
\(\displaystyle{ \lg n! \approx n\lg n - n\lg e + \frac{1}{2} \lg (2\pi n)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 1 sty 2011, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Rozwiąż złożoność rekurencyjną
dzięki abc666,
dlaczego
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}=lg n!}\) ??
Czy nie powinno być:
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}=\frac{lg + lgn}{2}n}\)
dlaczego
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}=lg n!}\) ??
Czy nie powinno być:
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}=\frac{lg + lgn}{2}n}\)
Rozwiąż złożoność rekurencyjną
\(\displaystyle{ \lg a+\lg b=\lg (a\cdot b)}\)
podstawowa własność logarytmu
podstawowa własność logarytmu
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 1 sty 2011, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Rozwiąż złożoność rekurencyjną
własność algorytmu masz dobrą ale złe zastosowanie bo:
nie prawdą jest że:
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n}lgn=lg(n!)}\)
uważam że
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n}lgn=nlgn}\)
nie prawdą jest że:
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n}lgn=lg(n!)}\)
uważam że
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n}lgn=nlgn}\)
Rozwiąż złożoność rekurencyjną
Oj no tam w argumencie \(\displaystyle{ i}\) miało być, tak bym tej sumy nie pisał.