Prosty prog. do obliczania liczb- UNIX

neophyte
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 10 paź 2010, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow

Prosty prog. do obliczania liczb- UNIX

Post autor: neophyte »

Witam!
Mam pewne zadanie do zrobienia czy jest ktoś kto mógł by mi pomóc?
( dopiero zaczynam się interesować Informatyka ale nie wiem czy jej podołam a mam takie zadanie do zrobienia).

Oto polecenie:
Zrób schemat blokowy, napisz i uruchom program do obliczania iloczynu podawanych przez użytkownika liczb, aż do wczytania elementu 1.

(Prosty kod do wpisania w puttego.)_
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Prosty prog. do obliczania liczb- UNIX

Post autor: Crizz »

Rozumiem, że chodzi o skrypt w bashu? Z którą częścią zadania jest problem? Pokaż może swoje próby rozwiązania.
neophyte
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 10 paź 2010, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow

Prosty prog. do obliczania liczb- UNIX

Post autor: neophyte »

Chodzi zeby zrobic schemat blokowy projektu i napisac kod zrodlowy najprosciejszy nie jakis skaplikowany i zeby dziaialal w programie takim jak PuTTy-Unix i pokazal obliczenia do tego.

Ja mysle nad czyms takim ale naprawde nie chce mieszac bo nie znam sie .

Schemat Blokowy:

[Pytanie o liczbe 1] -> [Zapisz liczbe do zmiennej 1]
[Pytanie o liczbe 2] -> [Zapisz liczbe do zmiennej 2]
[Zmienna 3 = Zmienna 2 * Zmienna 1]
[Wyswietl wynik]


Co do kodu to mam tak ale ten jest zly gdyz nie ma petli w nim :

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>

int iloczyn(){
    int zmienna1;
    int zmienna2;
    int zmienna3;

    printf("Prosze podac liczbe: ");
    scanf("%i", &zmienna1);
    printf("
");

    printf("Prosze podac droga liczbe: ");
    scanf("%i", &zmienna2);
    printf("
");

    zmienna3 = zmienna1 * zmienna2;
    printf("Wynik mnozenia: %i", zmienna3);
    system("pause");
    system("cls");
    return zmienna3;
}

int main(){
    while(1){
        iloczyn();
    }
    return 0;
}



jak moze ktos pomoc to prosze tylko szybko.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2011, o 10:05 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Kod programu proszę umieszczać wewnątrz klamer [code][/code].
sonicwork
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 00:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Prosty prog. do obliczania liczb- UNIX

Post autor: sonicwork »

a dlaczego zaczynasz od programowania w unix ? zacznij od programowania w widows, zainstaluj sobie DEV C++ lub Borland C++ Builder i ucz się programować w C++ w środowisku windows a jak masz problemy z tak prostymi programami to zacznij od COLOBOT i jak go opanujesz to dopiero weź się za C++
neophyte
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 10 paź 2010, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow

Prosty prog. do obliczania liczb- UNIX

Post autor: neophyte »

Jak bym umial to pewnie bym tak zrobil a to zadanie jest mi potrzebne na dzisiaj na 8 wiec pewnie nie zdarze sie nauczyc do tej pory :/Jak ktos moze niech zrobi a jak nie to nie:/
sonicwork
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 00:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Prosty prog. do obliczania liczb- UNIX

Post autor: sonicwork »

rozumiem że program ma być w C

naskrobałem na szybko taki programik ale nie mam kompilatora więc sam go sobie skompiluj i sprawdź czy działa

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>


int main(){
int a,b,c=1;

while(a=1){
printf("podaj następną liczbe 
");
scanf("%d",&c);
if(c=1){
a=0;
} else {
b=b*c;
}
}
printf("wynik=", b);
system("PAUSE");
return 0;
}
Ostatnio zmieniony 29 sty 2011, o 10:06 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Kod programu proszę umieszczać wewnątrz klamer [code][/code].
neophyte
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 10 paź 2010, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow

Prosty prog. do obliczania liczb- UNIX

Post autor: neophyte »

OK sprawdze ten kod pozniej a jak mozesz to daj jeszzce jakis schemat blokowy bo moj chyba jest zly :/
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Prosty prog. do obliczania liczb- UNIX

Post autor: Crizz »

sonicwork pisze:

Kod: Zaznacz cały

while(a=1){
(...)
if(c=1){
(...)
Obawiam się, ze te warunki są zawsze prawdziwe. Myślę, że chodziło o

Kod: Zaznacz cały

a==1
c==1
sonicwork pisze:

Kod: Zaznacz cały

int a,b,c=1;
while(a==1){
(...)
..ale w takim wypadku nie rozumiem, dlaczego oczekujesz, że niezainicjowana zmienna będzie równa 1 (albo różna od 1).-- 29 stycznia 2011, 10:23 --Jeśli to jeszcze potrzebne, to pozwolę sobie poprawić:

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>

int main()
{
int b=1,c=1;
while(true)
{
    printf("podaj następną liczbe 
");
    scanf("%d",&c);
    if(c==1)break;
    b=b*c;
}
printf("wynik=%d
", b);
return 0;
}
neophyte
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 10 paź 2010, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow

Prosty prog. do obliczania liczb- UNIX

Post autor: neophyte »

tak potrzebne i twoj zapis jest bardziej czytelny wielkie dzieki:) ale czy mogl bys jeszcze schemat blokowy do tego utwozyc bo mi cos nie wychodzi:(bardzo prosze jesli mozesz jak najszybciej .chodzi mi o to jak prog startuje i potem te kwadraty i pętla jest byl bym bardzo widzieczny:)
sonicwork
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 00:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Prosty prog. do obliczania liczb- UNIX

Post autor: sonicwork »

faktycznie crizz pomyliłem operatory w warunkach... i przypisanie wartości 1 też może nie zadziałać ale tak to jest jak się pisze program o 2 w nocy bez kompilatora


neophyte wysil trochę szare komórki, dostałeś rozwiązanie zadania od strony programowania a teraz nie potrafisz nawet narysować głupiego schematu blokowego...
neophyte
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 10 paź 2010, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow

Prosty prog. do obliczania liczb- UNIX

Post autor: neophyte »

A no ciemny jestem i nie wiem:(jesli mozesz to narysuj chociasz na kartce i zrob zdj i wstaw plis bo jest mi bardzo potrzebny.ja nie dam rady:(
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Prosty prog. do obliczania liczb- UNIX

Post autor: Crizz »

neophyte, wrzuć może swoje próby narysowania (na pewno musi być jeden blok warunkowy, który sprawdza, czy c jest równe 1, jeśli nie, to trzeba wykonać odpowiednie mnożenie, wczytać następne c i znowu sprawdzić ten sam warunek). Jeśli coś będzie nie tak, to poprawimy.
neophyte
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 10 paź 2010, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow

Prosty prog. do obliczania liczb- UNIX

Post autor: neophyte »

Kurde ja pomieszalem to i nie mam pomyslu jak to zrobic a nie moge teraz wrzucić zdj bo jestem na wyjadach i zaraz bede musial oddać projekt a pisze teraz przez tel wiec jesli możecie to prosze jak najszybciej wrzuccie ten schemat bo napewno wiecie jak to zrobic.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Prosty prog. do obliczania liczb- UNIX

Post autor: Crizz »



Uploaded with

Może następnym razem zainteresuj się wcześniej projektem?
neophyte
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 10 paź 2010, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow

Prosty prog. do obliczania liczb- UNIX

Post autor: neophyte »

Dzieki wielkie za schemat i program -- 29 sty 2011, o 23:31 --Dzieki za pomoc kolos z PI zaliczony mozecie skasowac temat
ODPOWIEDZ