Tabliczka mnożenia C++ problem

Rraaffkkaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 29 lis 2010, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk/Pionki
Pomógł: 3 razy

Tabliczka mnożenia C++ problem

Post autor: Rraaffkkaa »

witam,
mam problem gdyż nie wiem jak wyrównać sobie wiersze i kolumny w tym programie:

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
   cout << "TABLICZKA MNOZENIA: 

";
   int i, j;
   cout << "  ";
   for (i=1 ; i<=10;i++)
   cout << " " << i ;
   cout << "
----------------------
";
   for (i=1; i<=10;i++)
   {
      cout << "" << i ;
      for(j=1; j<=10; j++)
         cout << " " << i*j;
         cout << "
  
";
   }

   return 0;
}
Ostatnio zmieniony 19 sty 2011, o 23:04 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Pawelek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 23 lis 2008, o 14:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wyszogród
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4 razy

Tabliczka mnożenia C++ problem

Post autor: Pawelek91 »

chodzi o to, ze masz na poczatku liczby jednocofrowe, a potem dwu, a nawet trzy, najlatwiej to chyba zaiteresowac sie procedura printf, bo pozwala ona szybko i latwo formatowac tekst
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

Tabliczka mnożenia C++ problem

Post autor: wawek91 »

Pisząc w c++ polecam raczej setw ... tors/setw/
Rraaffkkaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 29 lis 2010, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk/Pionki
Pomógł: 3 razy

Tabliczka mnożenia C++ problem

Post autor: Rraaffkkaa »

chodzi mi o to by tabliczka wyglądała mniej więcej tak:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
--------------------------
1 | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
2 | 2 4
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10|

w języku C wiem doskonale ale C++ się dopiero uczę i proszę o pomoc.
co mam zmienić w tym kodzie by uzyskać efekt jak powyżej???
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

Tabliczka mnożenia C++ problem

Post autor: wawek91 »

Przecież Ci napisałem. Użyj funkcji setw.
ODPOWIEDZ