Złożoność obliczeniowa algorytmu

sebointruz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 1 sty 2011, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Złożoność obliczeniowa algorytmu

Post autor: sebointruz »

Witam, otóż mam taki oto algorytm:


y =0;
do
{
y = y + 1;
for (k = 1; k<=n; k++)
{
if (y - pk < 0 || F[k-1][y- pk] == ∞)
F[k][y] = F[k-1][y];
else F[k][y] = min(F[k-1][y], F[k-1][y- pk] + vk);
if (F[k][y] <= V) profit = y;
}
}while (y < n*pmax);

czy ktoś z was potrafiłby policzyć pesymistyczną, optymistyczną złożoność oraz złożoność oczekiwana dla operacji podstawowej przypisania dla danych wejściowych n.
A jeszcze wrażliwość algorytmu byłoby super.

Dodam tylko że to algorytm dokładny zadania plecakowego binarnego, n to ilość przedmiotow zaś p_max=wartość najdroższego przedmiotu*V - plecaka
ODPOWIEDZ