Schemat blokowy do programu z działaniami

woodkogi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 14 sty 2011, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bierutów
Podziękował: 1 raz

Schemat blokowy do programu z działaniami

Post autor: woodkogi »

Witam, potrzebowałbym zrobić schemat blokowy, ale nie za bardzo mi to idzie. Do następującego programu:

program kartkowka_z_matematyki;
uses crt;
var a,b,c,d,e,f,g:integer;
procedure dodawanie;
begin
a:=Random(50+1);
b:=Random(50+1);
c:=a+b;
write('Podaj wynik dodawania: ',a,'+',b,'=');
readln(d);
if c=d then e:=e+1 else f:=1;
end;


procedure odejmowanie;
begin
a:=Random(50+1);
b:=Random(50+1);
c:=a-b;
write('Podaj wynik odejmowania: ',a,'-',b,'=');
readln(d);
if c=d then e:=e+1 else f:=1;
end;


procedure mnozenie;
begin
a:=Random(10+1);
b:=Random(10+1);
c:=a*b;
write('Podaj wynik mnozenia: ',a,'*',b,'=');
readln(d);
if c=d then e:=e+2 else f:=1;
end;


procedure dzieleniecal;
begin
a:=Random(100+1);
b:=Random(10+1);
c:=a div b;
write('Podaj wynik dzielenia calkowitego: ',a,'/',b,'=');
readln(d);
if c=d then e:=e+3 else f:=1;
end;


procedure dzielenieresz;
begin
a:=Random(100+1);
b:=Random(10+1);
c:=a mod b;
write('Podaj wynik dzielenia z reszta: ',a,'/',b,'=');
readln(d);
if c=d then e:=e+3 else f:=1;
end;


procedure potegowanie;
begin
a:=Random(10+1);
c:=sqr(a);
write('podaj wynik potegowania: ',a,'^',2,'=');
readln(d);
if c=d then e:=e+4 else f:=1;
end;


begin
ClrScr;
Randomize;
repeat
Repeat
begin
f:=0;
dodawanie;
if f=1 then else begin
odejmowanie;
if f=1 then else begin
mnozenie;
if f=1 then else begin
dzieleniecal;
if f=1 then else begin
dzielenieresz;
if f=1 then else
potegowanie;
end;end;end;end;
end;
until f=1;
writeln('Ilosc uzyskanych punktow z kartkowki: ',e);
writeln('Czy zaczac jeszcze raz? (tak=1,nie=2)');
readln(g);
e:=0;
until g<>1;
end.

Z góry dziękuję za pomoc, bardzo tego potrzebuję na jutro..
ODPOWIEDZ