Program w jezyku c.

bartekk444
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 10 sty 2011, o 08:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LJA

Program w jezyku c.

Post autor: bartekk444 »

Witam!
Mam na kolokwium z technik informatycznych za zadanie napisac program ktory obliczac ma wartosci "d" w trojkacie ostrokatnym. Wzor z ktorego ma byc liczone to "d" to: d= (a^2 + b^2 - c^2) / 2b

Jesli ktos wie jak to napisac bardzo prosze o pomoc chociazby o jakies wskazowki. Aha i na koncu program ma pytac czy chcemy kontynuowac jesli tak to wraca do pytan o wartosci a,b,c a jesli nie to poprostu sie wylacza.
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

Program w jezyku c.

Post autor: wawek91 »

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Program na wejściu dostaje a,b,c czymkolwiek to jest (nie napisałeś, ale domyślam sie, że są to boki trojkąta) i na wyjściu zwraca wartość d, też czymkolwiek by to nie było? Jeśli tak to w czym masz problem? Pokaż swój kod, a my znajdziemy błąd, albo podpowiemy co jest nie tak.
Rraaffkkaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 29 lis 2010, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk/Pionki
Pomógł: 3 razy

Program w jezyku c.

Post autor: Rraaffkkaa »

pytanie o kontynuacje, tylko to zrozumiałem z Twojego postu:D

//kawałek kodu
int i=1;
while(i==1)
{
instrukcje;
printf("Chcesz liczyc dalej wcisnij 1
");
scanf("%d",&i);
}
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

Program w jezyku c.

Post autor: wawek91 »

No dobra ale te Twoje 'instrukcje' to co to będzie? Napisz troche więcej bo póki co sie nie postarałeś.
Rraaffkkaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 29 lis 2010, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk/Pionki
Pomógł: 3 razy

Program w jezyku c.

Post autor: Rraaffkkaa »

instrukcje to będzie to co chce liczyć ,lecz nie zrozumiałem co ten program ma wogle liczyć a jedyne co byłem w stanie zrozumieć to to co napisałem....gdybym wiedział co ma liczyć ten program to bym napisał;moge jedynie się domyslać co autor miał na myśli

-- 20 sty 2011, o 00:39 --

instrukcje to np:


float a,b,c,d;
printf("podaj a,b,c a oblicze Ci d
");
scanf("%f%f%f",&a,&b,&c);
d=(a*a+b*b-c*c)/2*b;
printf("twoje d=%f",d);-- 20 sty 2011, o 00:39 --instrukcje to np:


float a,b,c,d;
printf("podaj a,b,c a oblicze Ci d
");
scanf("%f%f%f",&a,&b,&c);
d=(a*a+b*b-c*c)/2*b;
printf("twoje d=%f",d);
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

Program w jezyku c.

Post autor: wawek91 »

No i wg mnie o to chodzi, choc program jest prymitywny.
Rraaffkkaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 29 lis 2010, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk/Pionki
Pomógł: 3 razy

Program w jezyku c.

Post autor: Rraaffkkaa »

no właśnie rzeczywiśćie troche prymitywny ale tak zrozumiałem temat
ODPOWIEDZ