[C++] Odwrócona choinka

Faarasi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 26 gru 2010, o 17:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: 155

[C++] Odwrócona choinka

Post autor: Faarasi »

Zapisać w C++ takie oto coś za pomocą pętli for

Kod: Zaznacz cały

*****
****
***
**
*

(Wiem że może się to okazać banalne, ale ja jestem początkująca i już trochę czasu nad tym spedziłam.) Bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2016, o 09:55 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
miodzio1988

[C++] Odwrócona choinka

Post autor: miodzio1988 »

Odwrócona choinka C++ ->>>>>>>>>> google.

I pierwszy temat
Faarasi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 26 gru 2010, o 17:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: 155

[C++] Odwrócona choinka

Post autor: Faarasi »

Sory ale nie znajduje tam sposobu na zapisanie choinki jaką ja narysowałam...
miodzio1988

[C++] Odwrócona choinka

Post autor: miodzio1988 »

a to jest aż taki problem, żeby zmienić podany kod tak, aby choinka się inaczej wyświetlała?

jeśli tak to proszę się od początku zacząć uczyć, bo nie mogę inaczej pomóc
Faarasi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 26 gru 2010, o 17:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: 155

[C++] Odwrócona choinka

Post autor: Faarasi »

miodzio1988 pisze:a to jest aż taki problem, żeby zmienić podany kod tak, aby choinka się inaczej wyświetlała?

jeśli tak to proszę się od początku zacząć uczyć, bo nie mogę inaczej pomóc
w tym jest cały problem... podobno taką choinkę można zapisać tylko za pomocą for, cin i cout a na tych stronach jest jakieś bufor i różne których ja nie rozumiem.-- 26 gru 2010, o 18:59 --możliwe że to da się zapisac za pomocą do while?
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

[C++] Odwrócona choinka

Post autor: Inkwizytor »

można w zasadzie każdą petlą to zapisać

Dla pętli for zwróć uwagę że najpierw określasz wielkość choinki - n
dla i= 1 masz n gwiazdek
dla i= 2 ---> n-1 gwiazdek
dla i= 3 ---> n-2 gwiazdek
...
dla i=k ---> ??? gwiazdek
...
dla i=n ---> ??? gwiazdek

Czy nie widzisz zależności?
(a dodaj nr kroku i liczbę gwiazdek narysowanych w tymże kroku)
H0nney
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 27 lis 2016, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

[C++] Odwrócona choinka

Post autor: H0nney »

Nie chce wyjść na jakiegoś archeologa, czy coś, ale skoro jest to pierwszy link w google, wypadałoby wstawić rozwiązanie. Kod może nie idealny, ale ktoś musi.

Studiować dopiero, jeżeli nie pomogły nam rady pana wyżej.
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ