Witam .Mam do napisania następujący program: Dana jest macierz (tablica) 10x10. Wypełniona zerami. Jedno pole w
macierzy, o współrzędnych (7, 5) ma białe tło z czarnym tekstem i
wartość inną od pozostałych: 1. Macierz wypisz na początku programu.
Napisz program, który w zaleŜności od wyboru uŜytkownika (podane
współrzędne) zamienia tło komórki na białe, a kolor tekstu na czarny, a
do wartości pola dodaje 1. Jeśli trafi w pole juŜ wcześniej zamalowane na
biało, wtedy zmienia kolor tła na Ŝółty i dodaje 1 do wartości pola.
Generalnie napisałam tylko ten fragment gdzie wyswietla się ta macierz i nie wiem co dalej. Gdyby ktoś miał czas i ochote pomóc to bedę wdzięczna .Ponizej wklejam ten fragment , który udało mmi sie opanowac.
program macierze_1;
uses crt;
var tab:array[1..10,1..10] of byte;
a,b:byte;
begin
clrscr;
tab[7,5]:=1;
for a:=1 to 10 do
begin
for b:=1 to 10 do
begin
if (a=7) and (b=5) then
begin
textbackground(white);
textcolor(black);
end;
write(tab[a,b]);
normvideo;
end;
writeln;
end;
readln;
end.
dodam , ze program ma byc napiany w Pascalu.
program kolorowanie macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 7 cze 2008, o 11:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krakow
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 9 gru 2009, o 22:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 4 razy
program kolorowanie macierzy
proszę pokazac schemat blokowy algorytmu zapisanego programu - bedzie latwiej znalezc rozwiazanie