Java - Zwraca iloczyn tablicz * liczba

Anka20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 475
Rejestracja: 16 lut 2010, o 15:37
Płeć: Kobieta
Podziękował: 10 razy

Java - Zwraca iloczyn tablicz * liczba

Post autor: Anka20 »

Definicja metody mnozTab. Parametr to tablica liczb rzeczywistych oraz liczba rzeczywista. Zwraca iloczyn tablicz * liczba.Prosze wypisac w main iloczyn tabA * 2.5. Jak zrobić to zadanie?


class Zad
{
static void pokazTab(double[] wek)
{
System.out.println();
for(int i=0; i<wek.length; i++) System.out.print(wek+" ");
System.out.println();
}
static double sumaEl(double[] wek)
{
double suma=0;
for(int i=0; i<wek.length; i++) suma = suma + wek;
return suma;
}

public static void main(String[] arg)
{

double[] tabA = {1.1, 2.5, 3.4, 5.0};


pokazTab(tabA);
System.out.println(sumaEl(tabA));

}
}
mis02
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 15 gru 2009, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ///
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 3 razy

Java - Zwraca iloczyn tablicz * liczba

Post autor: mis02 »

Tablice w Javie są przekazywane przez referencję czy kopiowanie?? Funkcja może zwracać tablicę?

Albo będzie tak:

Kod: Zaznacz cały

static void mnozTab(double[] wek, double x)
{
    for(int i=0; i<wek.length; i++) wek[i]=wek[i]*x;
    return;
}
...
double[] tabA = {1.1, 2.5, 3.4, 5.0};
mnozTab(tabA, 2.5);
albo tak:

Kod: Zaznacz cały

static double[] mnozTab(double[] wek, double x)
{
    for(int i=0; i<wek.length; i++) wek[i]=wek[i]*x;
    return wek;
}
...
double[] tabA = {1.1, 2.5, 3.4, 5.0};
tabA=mnozTab(tabA, 2.5);
ODPOWIEDZ