Jak napisać taki program w Javie?
Definicja metody ileUjem. Parametr to tablica liczb calkowitych. Zwraca ilość ujemnych elementów swego parametru.
Wypisz ilość ujemnych liczb w tablicy tabA.
W oparciu o taki program?
class Zad
{
static void pokazTab(int[] wek)
{
System.out.println();
for(int i=0; i<wek.length; i++) System.out.print(wek+" ");
System.out.println();
}
static int sumaEl(int[] wek)
{
int suma=0;
for(int i=0; i<wek.length; i++) suma = suma + wek;
return suma;
}
public static void main(String[] arg)
{
int i, n = 20;
int[] tabA = new int[n];
for(i=0; i<tabA.length; i++) tabA = (i-3)*(i-5)-6;
pokazTab(tabA);
System.out.println(sumaEl(tabA));
}
}
Java - Wypisz ilość ujemnych liczb w tablicy tabA
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 15 gru 2009, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ///
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3 razy
Java - Wypisz ilość ujemnych liczb w tablicy tabA
Strzelam że to będzie jakoś tak:
Kod: Zaznacz cały
static int ileUjem(int[] wek)
{
int s=0;
for(int i=0; i<wek.length; i++) if(wek[i]<0) s=s+1 ;
return s;
}
Java - Wypisz ilość ujemnych liczb w tablicy tabA
Dobrze, a cały program wygląda tak:
class Zad
{
static void pokazTab(int[] wek)
{
System.out.println();
for(int i=0; i<wek.length; i++) System.out.print(wek+" ");
System.out.println();
}
static int ileUjem(int[] wek)
{
int ile=0;
for(int i=0; i<wek.length; i++)
if (wek<0)
ile = ile + 1;
return ile;
}
public static void main(String[] arg)
{
int i, n = 20;
int[] tabA = new int[n];
for(i=0; i<tabA.length; i++) tabA = (i-3)*(i-5)-6;
pokazTab(tabA);
System.out.println(ileUjem(tabA));
}
}
class Zad
{
static void pokazTab(int[] wek)
{
System.out.println();
for(int i=0; i<wek.length; i++) System.out.print(wek+" ");
System.out.println();
}
static int ileUjem(int[] wek)
{
int ile=0;
for(int i=0; i<wek.length; i++)
if (wek<0)
ile = ile + 1;
return ile;
}
public static void main(String[] arg)
{
int i, n = 20;
int[] tabA = new int[n];
for(i=0; i<tabA.length; i++) tabA = (i-3)*(i-5)-6;
pokazTab(tabA);
System.out.println(ileUjem(tabA));
}
}