Witam wszystkich
Mam straszny problem czy ktoś mógłby pomoc mi rozwiązac takie zadanie?
Mając daną liczbę dziesiętna 654,24, należy:
1. Przekształcić ją na postać binarną (częśc całkowitą i ułamkową)
2. częśc całkowitą przedstawić w formie szesnastkowej
3.Wyznaczyć bład bezwzględny i wzgędny częsci ulamkowej czyli 0,24 przy rozwinięciu ułamka na siedmiu bitach
4. określ jaka bedzie cecha otrzymanej liczby binarnej
1 i 2 zrobilem ale nie wiem czy dobrze wiec głownie mi chodzi o 3 i 4.
Błagam pomozcie
Pozdrawiam
System binarny i inne
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 10 gru 2010, o 18:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siennica
System binarny i inne
aha. no dobra to poprawie
o,24 przekształcałem tak samo jak liczbe całkowitą czyli dzielilem przez dwa i tak dalej
o,24 przekształcałem tak samo jak liczbe całkowitą czyli dzielilem przez dwa i tak dalej
System binarny i inne
Ale po przecinku robi się inaczej.
\(\displaystyle{ {\color{red}0,} \\
0,24\cdot 2=0,48 < 1 \Rightarrow {\color{red}0,0} \\
0,48 \cdot 2 = 0,96 < 1 \Rightarrow {\color{red}0,00} \\
0,96 \cdot 2 = 1,92 \ge 1 \Rightarrow {\color{red}0,001} \\
1,92-1=0,92\\
0,92 \cdot 2 = 1,84 \ge 1 \Rightarrow {\color{red}0,0011} \\
1,84-1=0,84\\
0,84 \cdot 2 = 1,68 \ge 1 \Rightarrow {\color{red}0,00111} \\
1,68-1=0,68\\
\text{itd.}}\)
\(\displaystyle{ {\color{red}0,} \\
0,24\cdot 2=0,48 < 1 \Rightarrow {\color{red}0,0} \\
0,48 \cdot 2 = 0,96 < 1 \Rightarrow {\color{red}0,00} \\
0,96 \cdot 2 = 1,92 \ge 1 \Rightarrow {\color{red}0,001} \\
1,92-1=0,92\\
0,92 \cdot 2 = 1,84 \ge 1 \Rightarrow {\color{red}0,0011} \\
1,84-1=0,84\\
0,84 \cdot 2 = 1,68 \ge 1 \Rightarrow {\color{red}0,00111} \\
1,68-1=0,68\\
\text{itd.}}\)
System binarny i inne
Witam potrzebuję pilnej pomocy.
Mając daną liczbę dziesiętną 613,27 należy
1) przekształcić ją na postać binarną (część całkowitą i ułamkową)
2) część całkowitą przedstawić w formie szesnastkowej
3) wyznaczyć błąd bezwzględny i względny części ułamkowej czyli 0,27 przy rozwinięciu na czternastu bitach
4) jaka będzie cecha otrzymanej liczby binarnej.
Część całkowitą na binarną przekształciłam mam problem z resztą.
Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuje.
Mając daną liczbę dziesiętną 613,27 należy
1) przekształcić ją na postać binarną (część całkowitą i ułamkową)
2) część całkowitą przedstawić w formie szesnastkowej
3) wyznaczyć błąd bezwzględny i względny części ułamkowej czyli 0,27 przy rozwinięciu na czternastu bitach
4) jaka będzie cecha otrzymanej liczby binarnej.
Część całkowitą na binarną przekształciłam mam problem z resztą.
Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuje.