W jakim systemie liczbowym zapisano biografię?
Ukończyłem uniwersytet w 44 roku życia; po roku, jako już 100-letni młodzieniec, ożeniłem się z 34-letnią panienką. Nieznaczna róźnica wieku - 11 lat tylko - sprzyjała bardzo harmonijnemu małżeńskiemu pożyciu. W stosunkowo bardzo krótkim czasie mieliśmu już 10 dzieci. Moja miesięczna pensja wynosiła 13000 zł, z których 1/10 oddawałem siostrze, tak iż na własne utrzymanie mieliśmy tylko 11200 zł na miesiąc; mimo to byliśmy szczęśliwi.
Wg moich własnych obliczen byłby to system czwórkowy, ale to nie on. (Po zamianie 11200 jest większe od 13000).
Dziękuję za pomoc.
System liczbowy - biografia.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 26 lis 2009, o 01:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 9 razy
System liczbowy - biografia.
Pierwsza podstawowa informacja to taka, że skoro mamy cyfrę 4, to system jest przynajmniej piątkowy. Czwórkowy nie wchodzi w takim razie w ogóle w grę.
Załóżmy, że piątkowy.
\(\displaystyle{ 100_{(5)}=25_{(10)}}\)
\(\displaystyle{ 34 _{(5)}=3*5+4=19_{(10)}\)
25 latek, z 19 latkom . Różnica wieku powinna być więc 6.
\(\displaystyle{ 11_{(5)}=5+1=6_{(10)}\)
Jest 6, czyli jest ok.
Teraz dla pewności jeszcze sprawdźmy tą drugą zależność.
\(\displaystyle{ 13000 _{(5)} =625+3*125=1000_{(10)}}\)
10% z 1000 to 100, czyli powinni mieć 900.
\(\displaystyle{ 11200_{(5)} =625+125+2*25=900_{(10)}}\)
Czyli dla systemu piątkowego nie ma żadnych sprzeczności, więc jest to system piątkowy.
pozdrawiam
Załóżmy, że piątkowy.
\(\displaystyle{ 100_{(5)}=25_{(10)}}\)
\(\displaystyle{ 34 _{(5)}=3*5+4=19_{(10)}\)
25 latek, z 19 latkom . Różnica wieku powinna być więc 6.
\(\displaystyle{ 11_{(5)}=5+1=6_{(10)}\)
Jest 6, czyli jest ok.
Teraz dla pewności jeszcze sprawdźmy tą drugą zależność.
\(\displaystyle{ 13000 _{(5)} =625+3*125=1000_{(10)}}\)
10% z 1000 to 100, czyli powinni mieć 900.
\(\displaystyle{ 11200_{(5)} =625+125+2*25=900_{(10)}}\)
Czyli dla systemu piątkowego nie ma żadnych sprzeczności, więc jest to system piątkowy.
pozdrawiam