Turbo pascal

Awatar użytkownika
eerroorr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 366
Rejestracja: 8 kwie 2006, o 09:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 10 razy

Turbo pascal

Post autor: eerroorr »

Gdy chce zapisac, aby program obliczał srednia arytmetyczna w Turbo Pascalu to piszemy tak:
sr_arytm:=(a+b)/2
A jak napisac za pomoca tych symboli aby program obliczal n-potege liczby x ??
Auron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 19 paź 2006, o 23:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

Turbo pascal

Post autor: Auron »

mała podpowiedź : pokombinuj z petlami, najlepiej z while
Xfly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 13 mar 2006, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowogard
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 10 razy

Turbo pascal

Post autor: Xfly »

Dokladnie bo potegowane to wielokrotne mnozenie tej samej podstawy - za pomoca petli for mozna to chyba jeszcze lepiej wykonac
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Turbo pascal

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ {a=x^n}\\

...\\
a:=exp(n*ln(x)); \\
...\\}\)


Prościej się nie da
ODPOWIEDZ