Mnożenie (dodawanie) liczb binarnych.

Mariolos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 16 mar 2010, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sokółka
Podziękował: 12 razy

Mnożenie (dodawanie) liczb binarnych.

Post autor: Mariolos »

Witam,
Chciałbym Was prosić o pomoc, gdyż mam problem z przemnożeniem liczb binarnych, a konkretniej z dodawaniem :

Zad. Obliczyć iloczyn liczb dziesiętnych 14 i (-13) w kodzie U2 (5-bitowy format).

\(\displaystyle{ 14_{10} = 01110_{U2} = 00000 01110_{U2}}\)

\(\displaystyle{ -13_{10} = 10011_{U2} = 11111 10011_{U2}}\)

No i wykonuje mnożenie zgodnie ze sposobem przedstawionym na stronie:


Z tym, że tam w przykładzie sumuje się TYLKO dwie liczby, a w moim zadaniu aż 8 !
I tu właśnie pojawia się problem... bo wiem, że:
0 + 0 = 0
1 + 0 = 1
0 + 1 = 1
1 + 1 = 1 (i jedynkę 'przenosimy' dalej w lewą stronę)
1 + 1 + 1 (ta z przeniesienia) = 1 (i jedynkę 'przenosimy' dalej w lewą stronę)

ale co mam zrobić gdy mam np.
1 + 1 + 1 + 1(z przeniesiania) = ??

Pozdrawiam
tysszek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 lut 2011, o 20:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bogatynia

Mnożenie (dodawanie) liczb binarnych.

Post autor: tysszek »

Zna ktoś odp na pytanie jakie zadał kolega?
Będę wdzięczny bo ślęczę nad tym tematem już drugi dzień i nigdzie nie ma odp:(
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Mnożenie (dodawanie) liczb binarnych.

Post autor: Afish »

Obstawiałbym, że tak samo, jak w systemie dziesiętnym. Czyli przenosisz dalej \(\displaystyle{ 2}\), a to jest w systemie dwójkowym \(\displaystyle{ (10)_2}\)
tysszek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 lut 2011, o 20:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bogatynia

Mnożenie (dodawanie) liczb binarnych.

Post autor: tysszek »

Czyli jaki daje to wynik?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Mnożenie (dodawanie) liczb binarnych.

Post autor: Afish »

Tak jak w normalnym dodawaniu. Cyfrę wyciągasz modulując przez dwa, a cechę z podzielenia tego przez dwa przenosisz dalej.
ODPOWIEDZ