Suma liczb i srednia

bambusa1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 6 lis 2010, o 11:19
Płeć: Kobieta
Podziękował: 21 razy

Suma liczb i srednia

Post autor: bambusa1 »

Kto mi powie, dlaczego ten program nie wypisuje poprawnie średniej wszystkich liczb większych od 0?
Ukryta treść:    
szatkus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 13 gru 2009, o 01:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zbąszynek
Pomógł: 41 razy

Suma liczb i srednia

Post autor: szatkus »

sred=(s+zad9)/ilosc;
Bo dodajesz niepotrzebnie ostatni element drugi raz.
bambusa1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 6 lis 2010, o 11:19
Płeć: Kobieta
Podziękował: 21 razy

Suma liczb i srednia

Post autor: bambusa1 »

A to tak właśnie napisalam tą linijkę i nie chodzilo...
smiechowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łostowice
Pomógł: 146 razy

Suma liczb i srednia

Post autor: smiechowiec »

Kod: Zaznacz cały

import javax.swing.*;

public class zad9 {
  public static void main (String[]args) {
   double suma = 0.0, sred = 0.0;
   int ilosc = 0;
    int zad9[] = new int [5];
    for(int i = 0; i < zad9.length; i++) {
      String tekst = JOptionPane.showInputDialog("Podaj elementy tablicy[" + (i + 1) + "]" );
      zad9[i] = Integer.parseInt(tekst);
      if (zad9[i] > 0) {
       suma += zad9[i];
       ilosc++;
       }
     }
    if (ilosc > 0)
      sred = (double) suma / ilosc;
   System.out.println("Suma liczb dodatnich w tablicy wynosi " + suma);
   System.out.println("Średnia liczb dodatnich w tablicy wynosi " + sred);
   }
}
ODPOWIEDZ