Problem z ułożeniem algorytmu
-
- Użytkownik
- Posty: 195
- Rejestracja: 30 paź 2006, o 22:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 4 razy
Problem z ułożeniem algorytmu
Mam problem, bowiem nauczyciel kazał nam ułożyć w ELI algorytm obliczający iloraz liczb całkowitych i reszty z dzielenia. W Pascalu bez problemów zrobiłbym to (funkcja mod), jednak w tym programie nie ... Ma to być wykonywane przez pętle, lecz nie mogę sobie tego wyobrazić . Mam nadzieję, że mi pomożecie. Z góry dziękuje za wszelką pomoc !
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 9 paź 2005, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 16 razy
Problem z ułożeniem algorytmu
Szczerze mowiac to nie pamietam juz Eli
Calkiem mozliwe ze nei ma tej funkcji
Mam pomysl, mianowicie, moze mozna wziac czesc calkowita liczby
Jesli masz ja to jedziesz w druga strone i dodajesz reszte ktorej licznik zmienia sie w petli.
Kiedy bedzie to sie rownalo poczatkowej liczbie, bedziesz mial reszte
Powtarzam tylko. Nie wiem czy jest funkcja pokazujaca czesc calkowita z liczby
Calkiem mozliwe ze nei ma tej funkcji
Mam pomysl, mianowicie, moze mozna wziac czesc calkowita liczby
Jesli masz ja to jedziesz w druga strone i dodajesz reszte ktorej licznik zmienia sie w petli.
Kiedy bedzie to sie rownalo poczatkowej liczbie, bedziesz mial reszte
Powtarzam tylko. Nie wiem czy jest funkcja pokazujaca czesc calkowita z liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 195
- Rejestracja: 30 paź 2006, o 22:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 4 razy
Problem z ułożeniem algorytmu
Niestety nie ma w ELI funkcji mod hehe...
Za to doszedłem jak należy to rozwiązać problem:
1. Pobrać dzielną i dzielnik.
2. Zmienna RESZTA:=dzielna
CAŁKOWITE:=0
3. RESZTA:=RESZTA-dzielna
4. Jeżeli RESZTA>=dzielnik to CAŁKOWITE:=CAŁKOWITE+1 i idź do kroku 3,
jeżeli RESZTA
Za to doszedłem jak należy to rozwiązać problem:
1. Pobrać dzielną i dzielnik.
2. Zmienna RESZTA:=dzielna
CAŁKOWITE:=0
3. RESZTA:=RESZTA-dzielna
4. Jeżeli RESZTA>=dzielnik to CAŁKOWITE:=CAŁKOWITE+1 i idź do kroku 3,
jeżeli RESZTA