Program ktory oblicza wartość wyrażenia (a+b)/(a-b)

Człeń
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 22 paź 2008, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1 raz

Program ktory oblicza wartość wyrażenia (a+b)/(a-b)

Post autor: Człeń »

Napisz program, który wczytuje dwie liczby a, b i oblicza wartość wyrażenia (a+b)/(a-b) ze sprawdzanie m mianownika.
Nie wiem jak sie za to zabrać wogole, pomożecie ? Trzeba tu stosowac jakis algorytm ?

pzdr.
Awatar użytkownika
Vieshieck
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 19 cze 2007, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 59 razy

Program ktory oblicza wartość wyrażenia (a+b)/(a-b)

Post autor: Vieshieck »

Każdy program musi mieć jakiś algorytm

W jakim języku musisz to napisać?
Póki co łap listę kroków:

1) wczytaj a i b (po zdefiniowaniu zmiennych)
2) sprawdź, czy a=b. Jeśli tak - zakończ program
3) jeśli nie, wykonaj działanie
4) wypisz wynik
smerfetka007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 3 lip 2005, o 18:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 34 razy

Program ktory oblicza wartość wyrażenia (a+b)/(a-b)

Post autor: smerfetka007 »

Przykładowy program w c++

Kod: Zaznacz cały

#include<iostream>
using namespace std;

int main()
{
    float a,b;
    float wynik; 
    
    cout<<"a= ";
    cin>>a;
    cout<<"b= ";
    cin>>b;
    
                   if(a != b)
                   {
                     wynik = (a+b)/(a-b);
                     cout<<"(a+b)/(a-b)= "<<wynik<<endl;
                   }
                   else
                   {
                     cout<<"Mianownik musi byc rozny od zera!"<<endl;
                   }

 system("Pause");                      
 return 0;
}
ODPOWIEDZ