Algorytmika - 5 zadań

BedzieDobrze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 paź 2010, o 16:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Algorytmika - 5 zadań

Post autor: BedzieDobrze »

Witam. Bezczelnie proszę o rozwiązanie tych 6 zadań, gdyż chcę się czegoś nauczyć, a niektórych nie jestem sam w stanie zrobić.

1. Napisz specyfikację problemu algorytmicznego a także zapisz algorytm za pomocą pseudojęzyka. Algorytm powinien wczytywać n liczb (n – oznacza ile liczb znajdzie się w ciągu) i wypisać największą z liczb wraz z informacją ile razy liczba ta wystąpiła w podanym ciągu.

2. Napisz specyfikację problemu algorytmicznego a także zapisz algorytm za pomocą pseudojęzyka. Użytkownik wprowadza liczbę naturalną n. Podaj algorytm, który znajduje ilość cyfr liczby n.(Na przykład: po wprowadzeniu liczby 2453, jako wynik powinna zostać podana liczba 4).

3. Napisz specyfikację problemu algorytmicznego a także zapisz algorytm za pomocą pseudojęzyka. Algorytm powinien obliczać sumę N wyrazów ciągu liczbowego o wyrazie
an = n*n-1 gdzie n = 1 … N.

4. Zaprojektuj algorytm, który wyszuka w przedziale <a, b>, a < b, zadanego zbioru liczb całkowitych największą liczbę parzystą niepodzielną przez 4, o ile taka istnieje w tym przedziale. Napisz specyfikację problemu algorytmicznego a także zapisz algorytm za pomocą pseudojęzyka.

5. Napisz specyfikację problemu algorytmicznego a także zapisz algorytm za pomocą pseudojęzyka. Algorytm powinien obliczać średnią arytmetyczną dowolnego ciągu liczb różnych od zera, a zakończonych wprowadzoną liczbą 0.

6. Dany jest następujący algorytm:
1. n := 6, i := 1, s := 0
2. dopóki i<=n wykonuj
s := s + i
i := i + 1
3. s := s + 1
Jakie są wartości zmiennych s, i po wykonaniu tego algorytmu?

Pozdro
ODPOWIEDZ