Jak będzie wyglądał wzór wyrażenia?

beel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 30 lis 2005, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bd
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 3 razy

Jak będzie wyglądał wzór wyrażenia?

Post autor: beel »

Mam takie wyrażenie, gdzie n jest liczbą wczytaną z klawiatury:

\(\displaystyle{ W_1=1- \frac{1}{2}+ \frac{1}{3}- \frac{1}{4}+ \frac{1}{5}- \frac{1}{6} ...... + \frac{1}{n-1}- \frac{1}{n}}\)

I teraz mam je obliczyć na 4 sposoby:

Sposób I.
\(\displaystyle{ W_1=1- \frac{1}{2}+ \frac{1}{3}- \frac{1}{4}+ \frac{1}{5}- \frac{1}{6} ...... + \frac{1}{n-1}- \frac{1}{n}}\)

Sposób II.
\(\displaystyle{ W_2=- \frac{1}{n}+ \frac{1}{n-1}- ...... + \frac{1}{3}- \frac{1}{2}+1}\)

Sposób III.
\(\displaystyle{ A_1=1+ \frac{1}{3}+ \frac{1}{5} ...... + \frac{1}{n-1}}\)

\(\displaystyle{ B_1= \frac{1}{2}+ \frac{1}{4}+ \frac{1}{6} ...... + \frac{1}{n}}\)

\(\displaystyle{ W_3=A_1-B_1}\)

Sposób IV.
\(\displaystyle{ A_2= \frac{1}{n-1} ...... \frac{1}{5}+ \frac{1}{3}+1}\)

\(\displaystyle{ B_2= \frac{1}{n} ...... \frac{1}{6} + \frac{1}{4}+ \frac{1}{2}}\)

\(\displaystyle{ W_4=A_2-B_2}\)

Jakie będą wzory tych wyrażeń? Język Java, ale nie ma to na tym etapie znaczenia... Chodzi mi oczywiście o to jak, to będzie wyglądało w pętli.
ODPOWIEDZ