1. Czy ktos moze polecic jakis dobry zbior zadan do cwiczenia C++?
2. Program w c++, ktory wypisuje 2 najmniejsze liczby z 8 wprowadzonych
Zadanie oraz zbior zadan
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 7 lis 2006, o 12:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 20 razy
Zadanie oraz zbior zadan
1. Spróbuj dla przykładu napisać programy liczące proste zagadnienia matematyczne. Od równań kwadratowych, przez dzielenie wielomianów, po mnożenie macierzy...
2. Wprowadz liczby do tablicy i ja posortuj. Możesz również zdefiniować dwie zmienne minimum i porownywac je kolejno ze wszystkimi elementami tablicy. Jeśli któryś jest mniejszy, to zapisz jego wartość do miennej minimum. Dla drógiej pomiń ten element. (np poprzez pamiętanie indexu elementu minimalnego), albo warunkiem, ze min2 > min1.
Sposobów jest wiele, wszakże jest to na prawde proste zadanie.
Przykładowe rozwiązanie:
2. Wprowadz liczby do tablicy i ja posortuj. Możesz również zdefiniować dwie zmienne minimum i porownywac je kolejno ze wszystkimi elementami tablicy. Jeśli któryś jest mniejszy, to zapisz jego wartość do miennej minimum. Dla drógiej pomiń ten element. (np poprzez pamiętanie indexu elementu minimalnego), albo warunkiem, ze min2 > min1.
Sposobów jest wiele, wszakże jest to na prawde proste zadanie.
Przykładowe rozwiązanie:
Kod: Zaznacz cały
#include <iostream>
#include <cstdlib>
using namespace std;
#define MAX 8
int main(void)
{
int tab[MAX]={0};
int i=0,min1=0,min2=0,z=0;
for(i=0;i<MAX;i++)
cin >> tab[i];
min1=tab[0];
for(i=0;i<MAX;i++)
{
if(tab[i] < min1)
{
min1 = tab[i];
z=i;
}
}
min2=tab[1];
for(i=0;i<MAX;i++)
{
if(i!=z)
if(tab[i] < min2)
min2 = tab[i];
}
cout << "Najmniejsze dwie liczby to: " << min1 << ", oraz: " << min2 << "." << endl;
system("PAUSE");
return 0;
}