Tablice jednowymiarowe

monika2109
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 10 mar 2010, o 17:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Tablice jednowymiarowe

Post autor: monika2109 »

zad.1
Napisz program, który wczytuje ciag liczb do 20 elementowej tablicy jednowymiarowej zamienia miejscami
element pierwszy z ostatnim.

zad.2
Dany jest ciag n (n>1 i n<6500) liczb naturalnych nie wiekszych od 1000. Napisz program, który wyznaczy
(o ile istnieje) najmniejsza liczbe naturalna, która w nim nie wystepuje). Jesli kada z liczb od 1 do 1000
wystepuje w podanym ciagu program powinien wypisac wówczas liczbe zero.

Proszę o pomoc, bo jestem blada z tego. Nie mam pojecia jak to rozwiązać.
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

Tablice jednowymiarowe

Post autor: matshadow »

w jakim języku?
monika2109
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 10 mar 2010, o 17:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Tablice jednowymiarowe

Post autor: monika2109 »

C++
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

Tablice jednowymiarowe

Post autor: matshadow »

1.
a) wersja z wbudowaną funkcją w bibliotece algorithm

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
#include <algorithm>
using namespace std;

int main()
{
    int tab[20];
    for(int i=0; i<20; i++)
        cin>>tab[i];
    swap(tab[0], tab[19]);
    system("pause");
    return(0);
}
b) wersja bez użycia biblioteki algorithm

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
#include <algorithm>
using namespace std;

int main()
{
    int tab[20];
    for(int i=0; i<20; i++)
        cin>>tab[i];
    int c=tab[0];
    tab[0]=tab[19];
    tab[19]=c;
    system("pause");
    return(0);
}
2.

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
using namespace std;

int main()
{
    int tab[6500], n, min=0;
    bool czy_wystepuje[1000];
    for(int i=0; i<1000; i++)
        czy_wystepuje[i]=false;
    cin>>n;
    for(int i=0; i<n; i++)
    {
        cin>>tab[i];
        czy_wystepuje[tab[i]]=true;
    }
    for(int i=999; i>=0; i--)
        if(czy_wystepuje[i]==false)
            min=i;
    cout<<min<<endl;
    system("pause");
    return(0);
}
ODPOWIEDZ