rozwiazanie rownania kwadratowe w pascalu

Awatar użytkownika
withdrawn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 20 lip 2009, o 16:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

rozwiazanie rownania kwadratowe w pascalu

Post autor: withdrawn »

witam was,
mam pytanko, czy ktos zna pascala i moglby udzielic mi pomocy w napisaniu praogramu liczacego rownanie kwadratowe \(\displaystyle{ ax^{2} + bx + c = 0}\) ? mam rozpatrzyc tutaj mnostwo przypadkow w zaleznosci od wspolczynnikow a,b,c.... i nie wiem jak sie do tego zabrac.
jesli ktos umialby to napisac np. w C, albo w C++ to rowniez bylabym wdzieczna.
bo ja sobie pozniej odpowiednio przeksztalcilabym sobie to na PASCALA>...
Ostatnio zmieniony 18 paź 2010, o 01:09 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
Smażony Ogórek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 27 cze 2007, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 23 razy

rozwiazanie rownania kwadratowe w pascalu

Post autor: Smażony Ogórek »

Masz tu napisane w C:

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <math.h>

int main ()
{

float a, b, c, x, y;
float delta;
    
scanf ("%f %f %f", &a, &b, &c);
delta=b*b-4*a*c;
if (a==0)
printf ("To nie jest rownanie kwadratowe
");

else
{
    
if (delta < 0.0)
printf ("Rownanie nie ma rozwiazan rzeczywistych
");
else
{
if (delta == 0)
{
    x=-(b/2*a);
    printf ("Rozwiazaniem rownania jest x=%0.2f
", x);
}

else (delta > 0.0);
{
    x=(-b-sqrt(delta))/2*a;
    y=(-b+sqrt(delta))/2*a;
    printf ("Rozwiazaniem ukladu rownan jest x=%0.2f lub x=%0.2f
", x, y);
}
    
}

}       
system ("pause");
return (0);    
}
Ostatnio zmieniony 18 paź 2010, o 01:07 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Klamry.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

rozwiazanie rownania kwadratowe w pascalu

Post autor: Inkwizytor »

withdrawn pisze:mam rozpatrzyc tutaj mnostwo przypadkow w zaleznosci od wspolczynnikow a,b,c....
Jakie mnóstwo przypadków? Algorytm rozwiązywania równań kwadratowych jest znany już w gimnazjum i jest JEDEN.
Awatar użytkownika
withdrawn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 20 lip 2009, o 16:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

rozwiazanie rownania kwadratowe w pascalu

Post autor: withdrawn »

chodzilo mi wlasnie w zaleznosci od tego czy a,b,c sa rozne od zera, czy niezerowe, jak rowniez rozwiazanie tego na liczbach zespolonych. to namnaza troszke przypadkow ;]

dziekuje CI \(\displaystyle{ smazony}\) \(\displaystyle{ ogorek}\) naprawde bardzo.
Awatar użytkownika
Smażony Ogórek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 27 cze 2007, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 23 razy

rozwiazanie rownania kwadratowe w pascalu

Post autor: Smażony Ogórek »

Tu masz bez zespolonych, ale to dopisanie jednego warunku
Awatar użytkownika
withdrawn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 20 lip 2009, o 16:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

rozwiazanie rownania kwadratowe w pascalu

Post autor: withdrawn »

hmmm czyli po prostu gdzies miedzy te wszystkie warunki wymienione przez Ciebie dopisuje warunek na liczbe zespolona i tyle;>?
Awatar użytkownika
Smażony Ogórek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 27 cze 2007, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 23 razy

rozwiazanie rownania kwadratowe w pascalu

Post autor: Smażony Ogórek »

tak, tylko musisz jeszcze w tym warunku jakoś zaprogramować rozwiązania w liczbach zespolonych, w sensie, że normalnie Ci ich program nie wyliczy, gdyż nie ma biblioteki dla zespolonych
ODPOWIEDZ