excel- równoległobok i trapez
excel- równoległobok i trapez
Mam takie zadanie do zrobienia z excela. Dany jest czworokąt A B C D.
Jeśli ABCD jest:
a)równoległobokiem
b) trapezem
to oblicz jest pole.
W zasadzie cały mój problem na początku sprowadza się do tego jak sprawdzić czy ten czworokąt jest a)równoleglobokiem b)trapezem. Proszę o pomoc, gdyż nie wiem jakich komend tu trzeba użyć..
Jeśli ABCD jest:
a)równoległobokiem
b) trapezem
to oblicz jest pole.
W zasadzie cały mój problem na początku sprowadza się do tego jak sprawdzić czy ten czworokąt jest a)równoleglobokiem b)trapezem. Proszę o pomoc, gdyż nie wiem jakich komend tu trzeba użyć..
excel- równoległobok i trapez
-_-
Nie chodzi o to czy masz konkretne dane tylko w jakiej one mają być postaci? No chyba nie wybierasz opcji "Rysuj wielokąt" i nie rysujesz na arkuszu. Musisz wpisać coś co zdefiniuje ten czworokąt.
Nie chodzi o to czy masz konkretne dane tylko w jakiej one mają być postaci? No chyba nie wybierasz opcji "Rysuj wielokąt" i nie rysujesz na arkuszu. Musisz wpisać coś co zdefiniuje ten czworokąt.
excel- równoległobok i trapez
No więc A B C D to są po prostu punkty. Współrzędne wierzchołków. O to chodziło?
excel- równoległobok i trapez
Tak.
No to żeby był trapez musi być co najmniej jedna para boków równoległych, a żeby równoległobok dwie. Najpierw trzeba wyznaczyć współczynniki kierunkowe prostych przechodzących przez pary kolejnych punktów (zakładam że punkt są ustawione kolejno). No to mamy dwa punkt
\(\displaystyle{ A(x_a,y_a)\\ B(x_b,y_b)}\)
wsp. kierunkowy prostej przechodzącej przez te punkt to
\(\displaystyle{ a=\frac{y_b-y_a}{x_b-x_a}}\)
Liczysz te współczynniki na wszystkich czterech par, \(\displaystyle{ AB,BC,CD,DA}\). Jeśli teraz wsp. prostej AB jest równy wsp. CD lub wsp. BC jest równy wsp. DA to masz trapez. Jeśli teraz w obu parach jest równość to masz równoległobok. Do policzenia pola możesz wykorzystać jeden z dziesiątek wzorów jakie możesz znaleźć w internecie.
No to żeby był trapez musi być co najmniej jedna para boków równoległych, a żeby równoległobok dwie. Najpierw trzeba wyznaczyć współczynniki kierunkowe prostych przechodzących przez pary kolejnych punktów (zakładam że punkt są ustawione kolejno). No to mamy dwa punkt
\(\displaystyle{ A(x_a,y_a)\\ B(x_b,y_b)}\)
wsp. kierunkowy prostej przechodzącej przez te punkt to
\(\displaystyle{ a=\frac{y_b-y_a}{x_b-x_a}}\)
Liczysz te współczynniki na wszystkich czterech par, \(\displaystyle{ AB,BC,CD,DA}\). Jeśli teraz wsp. prostej AB jest równy wsp. CD lub wsp. BC jest równy wsp. DA to masz trapez. Jeśli teraz w obu parach jest równość to masz równoległobok. Do policzenia pola możesz wykorzystać jeden z dziesiątek wzorów jakie możesz znaleźć w internecie.
excel- równoległobok i trapez
Mam jeszcze jedno pytanie:
obliczyłam te wszystkie współczynniki kierunkowe, wypisałam za pomocą funkcji JEŻELI czy dany czworokąt jest równoległobokiem, czy tez nie, ale dalej nie wiem któtego wzoru mam użyć zeby obliczyć jego pole, bo zeby obliczyć pole to musze mieć długość boku (równoległego) i wysokość i nie wiem właśnie jak to wypisać...
obliczyłam te wszystkie współczynniki kierunkowe, wypisałam za pomocą funkcji JEŻELI czy dany czworokąt jest równoległobokiem, czy tez nie, ale dalej nie wiem któtego wzoru mam użyć zeby obliczyć jego pole, bo zeby obliczyć pole to musze mieć długość boku (równoległego) i wysokość i nie wiem właśnie jak to wypisać...
excel- równoległobok i trapez
No właśnie są wzory dzięki którym wysokości liczyć nie musisz. Możesz obliczyć długości boków i skorzystać ze wzoru
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{4}\cdot \frac{a+b}{a-b}\ \sqrt{a-b+c+d}\ \sqrt{a-b-c+d}\ \sqrt{a-b+c-d}\ \sqrt{-a+b+c+d}}\)
gdzie \(\displaystyle{ a,b}\) - długości podstaw
\(\displaystyle{ b,c}\) - długości ramion
Możesz ten wzór wykorzystać także do liczenia pola równoległoboku bo on też jest trapezem.
Długości boków liczysz ze wzoru na długość odcinka.
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{4}\cdot \frac{a+b}{a-b}\ \sqrt{a-b+c+d}\ \sqrt{a-b-c+d}\ \sqrt{a-b+c-d}\ \sqrt{-a+b+c+d}}\)
gdzie \(\displaystyle{ a,b}\) - długości podstaw
\(\displaystyle{ b,c}\) - długości ramion
Możesz ten wzór wykorzystać także do liczenia pola równoległoboku bo on też jest trapezem.
Długości boków liczysz ze wzoru na długość odcinka.
excel- równoległobok i trapez
Ale przy równoległoboku ten wzór się nie sprawdza, bo mamy: a=c, i b=d więc wychodzi w jednym przypadku pod pierwiastkiem zero. ??
excel- równoległobok i trapez
No chyba nie. Ale jak tak to zastosuj wzór \(\displaystyle{ absin\alpha}\) kąt łatwo wyliczysz bo masz wsp. kierunkowe.
excel- równoległobok i trapez
Zrób rysunek sobie i zobacz. To jest podstawowa trygonometria, nic skomplikowanego.