Algorytm genetyczny do optymalizacji funkcji

woser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 paź 2010, o 08:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Algorytm genetyczny do optymalizacji funkcji

Post autor: woser »

Potrzebuje napisać wzór - funkcji realizujący optymalizację
funkcji (w załączeniu) i który ma słuzyć do napisania programu komputerowego,
który dodatkowo ma wykorzystywć:

- krzyżowanie dwupunktowe
- mutacje losową
- selekcję turniejową

(Użycie benchmarków? wybrać szczególną postać tej funkcji)

+ wykres tej funkcji wraz z opisem na czym polegają te "operatory"

Bardzo zależy mi na tej funkcji i jej wykresie jak do tego dojsc pozniej program jak zrozumiem napisze sobie sam

\(\displaystyle{ f(x)=\sum_{i=1}^{n} |x_i|^{i+1}\qquad -1 \le x_i \le 1\\
x^{*}=0\\
f \left( x^{*} \right) =0}\)


-- 13 paź 2010, o 11:02 --

Bede wdzieczny za kazda sugestie kazdy wzór jak to ugryzc...
Ostatnio zmieniony 13 paź 2010, o 20:46 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ