przekształcanie zapisu binarnego na szesnastkowy i na odwrót. czy jest jakis algorytm na takie przekształcenie? mam przekształcić takie przypadki:
(1110100100110101)
oraz
(3FB8)
przekształcanie zapisu binarnego na szesnastkowy
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
przekształcanie zapisu binarnego na szesnastkowy
\(\displaystyle{ log_{2}16=4}\),
więc każde 4 cyfry zapisu binarnego odpowiadają jednej cyfrze zapisu heksadecymalnego.
np: \(\displaystyle{ 1101_{(2)}=1 \cdot 2^0+1 \cdot 2^1+0 \cdot 2^2+1 \cdot 2^3=15_{(10)}=D_{(16)}}\)
Postępujemy tak dla każdej kolejnej czwórki cyfr binarnych....
Ostatecznym wynikiem są powstałe w ten sposób cyfry(w zapisie heksadecymalnym) zapisane obok siebie
więc każde 4 cyfry zapisu binarnego odpowiadają jednej cyfrze zapisu heksadecymalnego.
np: \(\displaystyle{ 1101_{(2)}=1 \cdot 2^0+1 \cdot 2^1+0 \cdot 2^2+1 \cdot 2^3=15_{(10)}=D_{(16)}}\)
Postępujemy tak dla każdej kolejnej czwórki cyfr binarnych....
Ostatecznym wynikiem są powstałe w ten sposób cyfry(w zapisie heksadecymalnym) zapisane obok siebie
przekształcanie zapisu binarnego na szesnastkowy
a jak wygladaloby to w przypadku liczby (1110100100110101) ??
przekształcanie zapisu binarnego na szesnastkowy
\(\displaystyle{ \underbrace{1110}_{E}\underbrace{1001}_{9}\underbrace{0011}_{3}\underbrace{0101}_{5}=E935_{16}}\)
Pamiętaj, że zaczynam dzielić od prawej.
Pamiętaj, że zaczynam dzielić od prawej.