petla w zadanku z IPL

Awatar użytkownika
tomekbobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 271
Rejestracja: 16 kwie 2005, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 17 razy

petla w zadanku z IPL

Post autor: tomekbobek »

witam mam nastepujacy kawalek zadanka:
...przyjawszy poczatkowo za zmienna Rob1 kwadrat wartosci x opatrzony znakiem minus, a za wartosc zmiennej Rob2 poczworna wartosc n zwiekszona o 2, w n-krotnej petli z licznikiem wykonanych powtorzen L malejacym od wartosci n, zastepowac wartosc Rob2 przez jej odwrotnosc, pomnozona przez Rob1, a ponadto zwiekszona o czterokrotna wartosc stanu licznika L i zmniejszona o 2...

rob1=-(x*x);
Rob2:=4n+2;
L:=n;
dopoki L#0
dopoty
Rob2:=(1/Rob2)*Rob1+4L-2;
L:=L-1;

czy to jest dobrze?
ODPOWIEDZ