Treść zadania:
Niech funkcja kosztu pewnego algorytmu ma postać \(\displaystyle{ T(n) = 4\cdot T(n-1) +1, T(0 ) = 1}\). Oszacuj, koszt tego algorytmu, odpowiedź uzasadnij.
No i mam problem z wyznaczeniem wzoru ogólnego, robię tak:
\(\displaystyle{ T(0)=1+0}\)
\(\displaystyle{ T(1)=4+1}\)
\(\displaystyle{ T(2)=16+5}\)
\(\displaystyle{ T(3)=64+21}\)
\(\displaystyle{ T(4)=256+85}\)
czyli \(\displaystyle{ T(n)=4^n +}\) [i tutaj jest problem ;p]
Bardzo proszę o pomoc.
Funkcja kosztu algorytmu
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 1 cze 2006, o 15:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
Funkcja kosztu algorytmu
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2010, o 21:01 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Konikov
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z całki tego świata
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 44 razy
Funkcja kosztu algorytmu
Mi zazwyczaj wyznaczanie pierwszych wyrazów mało dawało, robiłem tak dopóki nie znałem lepszych narzędzi ;] Można oczywiście zgadnąć i udowodnić indukcyjnie, ale tutaj robi się to tak:
\(\displaystyle{ T(n) = 4T(n - 1) + 1}\)
\(\displaystyle{ T(n) = 4(4T(n - 2) + 1) + 1 = 4^2T(n-2) + 4 + 1}\)
Zauważamy, że mamy za każdym razem coraz większą potęgę 4, a wyrazy wolne to \(\displaystyle{ 4^0, 4^1, 4^2...}\)
Więc:
\(\displaystyle{ T(n) = 4^n + \sum_{i=1}^{n} 4^i}\)
Pozdrawiam ;]
---Edit---
Postawię piwo temu, kto napisze zwarty wzór na \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n} 4^i}\) ;]
\(\displaystyle{ T(n) = 4T(n - 1) + 1}\)
\(\displaystyle{ T(n) = 4(4T(n - 2) + 1) + 1 = 4^2T(n-2) + 4 + 1}\)
Zauważamy, że mamy za każdym razem coraz większą potęgę 4, a wyrazy wolne to \(\displaystyle{ 4^0, 4^1, 4^2...}\)
Więc:
\(\displaystyle{ T(n) = 4^n + \sum_{i=1}^{n} 4^i}\)
Pozdrawiam ;]
---Edit---
Postawię piwo temu, kto napisze zwarty wzór na \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n} 4^i}\) ;]
- paladin
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 24 sty 2005, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 19 razy
Funkcja kosztu algorytmu
Mam nadzieję, że to żart Ale jakby nie był, poszukaj pod "suma ciągu geometrycznego".