Mam napisac taki program w pascalu, w ktorym podajemy trzy liczby, a on układaja je w kolejności, przy głownym warunku a<=b
Zacząłem program w ten sposób:
uses crt;
var a,b,c : integer;
begin
clrscr;
write('podaj liczbe: ');
readln(a);
write('podaj liczbe);
readln(b);
write('podaj liczbe: ');
readln(c);
I co mam robić dalej ?? Wiem, że trzeba użyć komendy if...
Wypisałem też pozostałe założenia wynikające z głownego ale program i tak nie chce wyjsc
Prosze o pomoc !!
Program w Turbo Pascalu
- Sokół
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 17 wrz 2006, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 55 razy
Program w Turbo Pascalu
Kod: Zaznacz cały
program sortownik;
uses crt;
var a,b,c : integer;
begin
clrscr;
write('podaj liczbe a: ');
readln(a);
write('podaj liczbe b: ');
readln(b);
write('podaj liczbe c: ');
readln(c);
if a<=b then
begin
if c<a then writeln('c= ',c,'a= ',a,'b= ',b) else
begin
if c>b then writeln ('a=',a,' b= ',b, ' c= ',c) else writeln('a= ',a,' c= ',c,' b= ' ,b)
end;
end else writeln('warunek a<=b nie zostal spelniony');
readln();
end.
- Sokół
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 17 wrz 2006, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 55 razy
Program w Turbo Pascalu
ale po co te warunki? Jak mamy 'if c<a ' to po else znajdzie sie instrukcja ktora zostanie wykonana jesli warunek nei zostanie spelniony, czyli jesli c bedzei wieksze lub rowne a. W drugim przypadku podobnie.eerroorr pisze:po prostu brakowało jeszcze warunku c>a i c