Witam,
mam problem z kilkoma zadaniami, które mogą spotkać mnie na egzaminie z metod numerycznych.
Bardzo prosiłbym kogoś, dla kogo zapewne te zadania nie sprawiają żadnego problemu o nakierowanie mnie na rozwiązania.
Mianowicie chodzi mi o zadania:
Zadanie 1:
Zapisz liczbę \(\displaystyle{ x=0,875}\) w systemie zmiennopozycyjnym dwójkowym, czyli podaj binarną mantysę i cechę liczby \(\displaystyle{ x}\). Zakładamy, że mantysa ma 4 cyfry i pierwsza cyfra znacząca jest po przecinku.
Zadanie 2:
Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x)=1+\sqrt{x}}\). Podaj wzór na wielomian \(\displaystyle{ w(x)}\) interpolujący funkcję \(\displaystyle{ f(x)}\) w węzłach interpolacji \(\displaystyle{ x_{0}=1, x_{2}=4}\). Oceń za pomocą reszty interpolacji, z jaką dokładnością \(\displaystyle{ w(x)}\) przybliża wartość funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\), czyli oszacuj \(\displaystyle{ \left|f(x) - w(x)\right|}\) na przedziale \(\displaystyle{ \left[1,4\right]}\). Naszkicuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\) i wykres wielomianu interpolującego.
Metody numeryczne - mam problem z zadaniami
Metody numeryczne - mam problem z zadaniami
Zadanie 2
Jest schemat na szukanie takiego wielomianu. Proponuję go zastosować i wtedy powiedzieć w czym jest problem. Podany był schemat na ćwiczeniach wykładzie
Jest schemat na szukanie takiego wielomianu. Proponuję go zastosować i wtedy powiedzieć w czym jest problem. Podany był schemat na ćwiczeniach wykładzie
Metody numeryczne - mam problem z zadaniami
miodzio1988, dzięki za odpowiedź.
Nie mogę poradzić sobie z oszacowaniem reszty interpolacji. Nie mogę znaleźć tego schematu na obliczenie \(\displaystyle{ \left|f(x) - w(x)\right|}\) w przedziale \(\displaystyle{ \left[1,4\right]}\).
\(\displaystyle{ f(x) = 1+ \sqrt{x};
w(x) = \frac{x+2}{3}}\)
Nie mogę poradzić sobie z oszacowaniem reszty interpolacji. Nie mogę znaleźć tego schematu na obliczenie \(\displaystyle{ \left|f(x) - w(x)\right|}\) w przedziale \(\displaystyle{ \left[1,4\right]}\).
\(\displaystyle{ f(x) = 1+ \sqrt{x};
w(x) = \frac{x+2}{3}}\)
Metody numeryczne - mam problem z zadaniami
Z wykresami sobie poradzisz.
Zobacz czy na tym przedziale funkcja pod modułem będzie miała jakieś maksimumminimum. No musimy znaleźć przebieg zmienności tej funkcji
Zobacz czy na tym przedziale funkcja pod modułem będzie miała jakieś maksimumminimum. No musimy znaleźć przebieg zmienności tej funkcji