Zadania z programowania

snake1984
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 4 sty 2009, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WGM
Podziękował: 2 razy

Zadania z programowania

Post autor: snake1984 »

Proszę o pomoc z zadaniami z programowania poniżej przedstawiam zadanie.


STR1
Zad.
Dana jest załączona tabela

a) Podaj trzy zależności funkcyjne
-
-
-

Zad.
Napisz wynik kwerendy. Kwerenda jest poprawna tabele na str 2.

SELECT klient.id as klient, Towar.nazwa as towar
FROM klient INNER JOIN Transakcja
ON klient.id = transakcja.id_klienta
JOIN Towar ON Transakcja.id_towaru = Towar.id
WHEWE Towar.id BETWEEN 2 and 5 AND ilosc < 10
GO

Zad.
Poniższa kwerenda działa bezbłędnie, tabela i wszystkie kolumny istnieją w jakiejś bazie z którą jesteśmy połączeni
SELECT id, imie, nazwisko
FROM inwentarz
Poniższa kwerenda jest niepoprawna – zwraca błąd. Analizując składnię podaj jego przyczynę
SELECT imie, nazwisko, count(id)
FROM inwentarz
GROUP BY imie
ORDER BY nazwisko


Zad. Napisz wynik kwerendy. Kwerenda jest poprawna. Tabela na str. 2

SELECT TOP 3 imie, ilosc
FROM transakcja RIGHT OUTER JOIN klient
ON transakcja.id_klienta = klient.id
GO

Zad. Napisz wynik kwerendy. Kwerenda jest poprawna. Tabela na str. 2

SELECT id_towaru, count(ilosc) AS liczba
FROM transakcja
WHERE id_tran>4 AND ilosc<4
GROUP BY id_towaru;







STR2


TABELE:

KLIENT
ID Nazwisko Imie zarobki
1 Sumczak Maria 2000
2 Kowalski Lidia 1200
3 Punor Piotr 3800
4 Cristos Maria 4200
5 Punor Stefan 960
6 Opus Julian 1200
7 Nowiski Radek 2200
8 Sumczak Lidia 1900

TRANSAKCJA
Id.trans Id_klienta Id_towaru ilosc
1 6 1 4
2 8 5 10
3 5 1 10
4 8 4 10
5 1 5 3
6 8 2 2
7 4 1 1
8 4 3 3
9 7 2 1
10 2 1 7

TOWAR
Id Nazwa Cena
1 Karta dzwiekowa 30
2 Plecak 99
3 Plecak 14
4 monitor 100
5 Computer 58
6 plecak 45














STR3

Tabela zawiera tylko część danych, dodatkowe dane przybywają co miesiąc
Przy zależnościach funkcyjnych nie podajemy nadmiarowych kolumn tzn. jeśli jest zależność
A->B to nie uwzględniamy zależności : (A,C)->B

Nr_klienta Nazwisko adres Rok-miesiac Zakup (zł)
01 Kowalski Ul. Polna 5 m. 3 1996-01 2000
01 Kowalski Ul. Polna 5 m. 3 1996-02 2200
02 Piotrowski Ul. Nowa 4 m. 8 1996-01 2000
02 Piotrowski Ul. Łabędzia 6 m 4 1996-02 5000
03 Nowak Ul. Wrocławska 3 m. 6 1996-01 4000
03 Nowak Ul. Wrocławska 3 m. 6 1996-02 4000
03 Nowak Ul. Nowa 3 m. 6 1996-03 4900
04 Zielińska Ul. Zieleniecka 7 m 6 1996-01 4000
04 Zielińska Ul. włościańska 7 m 6 1996-02 4200
05 Nowak Ul. Nowa 4 m 8 1996-01 5000
05 Nowak Ul. stara 14 m 78 1996-02 5300
Tabela zawiera klientów w Warszawie i ich adresy zamieszkania oraz kwoty za jakie nabyli towarów

1. Każdy z klientów ma w każdej chwili jeden adres zamieszkania i nie może ich zmieniać z miesiąca na miesiąc
2. Kilku klientów może mieszkać razem
3. Nie ma dwóch ulic o tych samych nazwiskach w warszawie
4. Kliku klientów może mieć takie same nazwiska
5. Klienci nazwisk nie zmieniają



Bardzo proszę jeśli ktokolwiek wie jak to rozwiązać będę wdzięczny.
Laurearel

Zadania z programowania

Post autor: Laurearel »

to zadanie z baz danych nie programowania...
snake1984
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 4 sty 2009, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WGM
Podziękował: 2 razy

Zadania z programowania

Post autor: snake1984 »

więc poprosił bym o odpowiedź
Awatar użytkownika
argv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 569
Rejestracja: 27 maja 2009, o 01:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 51 razy
Pomógł: 66 razy

Zadania z programowania

Post autor: argv »

Odpal sql server, wklep baze, wklep selecty i spisuj wyniki, nie rozumiem w czym problem
Laurearel

Zadania z programowania

Post autor: Laurearel »

no ja właśnie też nie czaję czego gościu oczekuje ; )

Chyba myśli że ktoś to za niego zrobi i da mu wyniki a on sobie spisze , w końcu nawet nie rozróżnia programowania od baz danych. Weź se zainstaluj mysql + phpmyadmin (pierwsze co mi przyszło do głowy), po kopjuj-wklejaj i pobierz wyniki, proste jak cep.
snake1984
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 4 sty 2009, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WGM
Podziękował: 2 razy

Zadania z programowania

Post autor: snake1984 »

nieaktualne, brat pisał egzamin i potrzebował pilnie odpowiedzi, wiec napisałem to co on mi podał... ale dziękuje za chęci...
ODPOWIEDZ