Mam problem ze zbudowaniem tych programów w pseudo-kodzie. Proszę o nie odsyłanie na strony z programami w Pascalu, bo takowe mam i niestety nie wiem jak je wykorzystać.
Czy mój program sortowania bąbelkowego w pseudokodzie jest prawidłowy? Co w nim jest do poprawienia?
program sort
begin
wczytaj d1,d2,...,dn
wynik:=sort
funkcja sort
begin
for j:=1 to n-1 do
for i:=1 to n-1 do
if d>d[i+1] then
begin
x:=d, d:=d[i+1], d[i+1]:=x
end
end
pisz wynik
end.
Na schemat hornera w pseudokodzie niestety nie mam pomysłu :/
schemat hornera i sortowanie w Pseudokodzie
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 30 kwie 2006, o 13:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Włocławek
- kadiii
- Użytkownik
- Posty: 642
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
schemat hornera i sortowanie w Pseudokodzie
Zależy co to znaczy dla Ciebie prawidłowy. Wynik ten program da poprawny... i tyle. A co do optymalnej wersji:
- zauważ, że po j-tym przebiegu pętli masz posortowane j ostatnich wyrazow, a więc nie trzeba ich ponownie sprawdzać( pętla wewnętrzna do (n-j) - tak na marginesie to chyba popularniejszą wersją tego sortowania jest sprawdzanie od końca i 'wypychanie' do przodu mniejszych elementow
-po drugie ten algorytm ma taką własność, że warto go wykonywać dopóki w przebiegu pętli nie będzie żadnej zamiany, czyli dajesz jakąś zmienna zmiana i zmieniasz jej wartość w swoim if-ie
-po trzecie twoj pseudokod to taka naprawdę pseudopascalopseudokod, w pseudokodzie używa się jak najwięcej słów(jeżeli nie obniża to ścisłości zapisu) i jak najmniej elementow typowych dla jakiegos języka programowania
-po czwarte i ostatnie jaki masz problem ze schematem Hornera? Chcesz po prostu obliczyć wartość wielomianu minimalną liczbą operacji czy coś konkretnego.Napisz
- zauważ, że po j-tym przebiegu pętli masz posortowane j ostatnich wyrazow, a więc nie trzeba ich ponownie sprawdzać( pętla wewnętrzna do (n-j) - tak na marginesie to chyba popularniejszą wersją tego sortowania jest sprawdzanie od końca i 'wypychanie' do przodu mniejszych elementow
-po drugie ten algorytm ma taką własność, że warto go wykonywać dopóki w przebiegu pętli nie będzie żadnej zamiany, czyli dajesz jakąś zmienna zmiana i zmieniasz jej wartość w swoim if-ie
-po trzecie twoj pseudokod to taka naprawdę pseudopascalopseudokod, w pseudokodzie używa się jak najwięcej słów(jeżeli nie obniża to ścisłości zapisu) i jak najmniej elementow typowych dla jakiegos języka programowania
-po czwarte i ostatnie jaki masz problem ze schematem Hornera? Chcesz po prostu obliczyć wartość wielomianu minimalną liczbą operacji czy coś konkretnego.Napisz