[C++] Mnożenie do potęgi 2 (kwadrat), błędnie zapisany wynik

bazilazi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 13 cze 2010, o 10:49
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

[C++] Mnożenie do potęgi 2 (kwadrat), błędnie zapisany wynik

Post autor: bazilazi »

Proszę o podpowiedź dlaczego po podaniu większej liczby np. 20 (przy wyborze 3 opcji - kwadrat) wyświetla się taki wynik:
20*20 = 4e+002

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
#include <cmath>

using namespace std;

int main ()
{
	double a;
	char znak;

	cout << "Wprowadz liczbe: ";
	cin >> a;

	cout << "1 - sinus, 2 - cosinus, 3 - kwadrat: ";
	cin >> znak;
	cout.precision(2); // 2 znaki po przecinku

	switch(znak)
	{
	case '1':	// sinus
		cout << "sin(" << a << ") = " << sin(a);
		break;
	case '2':	// cosinus
		cout << "cos(" << a << ") = " << cos(a);
		break;
	case '3':	// kwadrat
		cout << a << "*" << a << " = " << a*a;
		break;	
   }

char c;
cin >> c;
return 0;
}
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

[C++] Mnożenie do potęgi 2 (kwadrat), błędnie zapisany wynik

Post autor: Afish »

ODPOWIEDZ