problemy z programem

owieczka1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 cze 2010, o 20:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

problemy z programem

Post autor: owieczka1989 »

Siemka;) musze napisac na poniedzialek program dotyczacy niewydolnosci nerek - mam pomysl zaczelam go robic i narazie wyglada mniej wiecej w ten sposob:


%program dotyczący przewlekłej niewydolności nerek PNN
% wzor Cockrofta - Gaulta
%programfizjo(wiek, m.c, Pcr, W)
disp('wybierz metode obliczen')
n=menu('obiekty','metoda Cockrafta - Gaulta', 'metoda MDRD');
if n==1
%dla metody Cockrafta - Gaulta
disp('wybrales/as metode Cockrafta - Gaulta');
disp('podaj nastepujace wartosci:wiek(w latach), masa ciala(w kg),stezenie kreatyniny(w mg/dl), wskaznik plci(0,72 dla mezczyzny, 0,85 dla kobiet)')
wiek=input ('podaj wiek w latach');
m=input ('podaj mase ciala w kg');
Pcr=input('podaj stezenie kreatyniny w mg.dl lub mg%');
W=input('podaj wskaznik plci');
%wzor na obliczanie eGFR metoda Cockrafta - Gaulta
eGFR = ((140-wiek).*m./(Pcr)).*W;
elseif n==2
disp('wybrales/as metode MDRD');
disp('podaj nastepujace wartosci:wiek(w latach),stezenie kreatyniny(w mg/dl), wskaznik plci(0,742 dla kobiet, 1 dla mezczyzn)')
end
%wzor na obliczenie eGFR metoda MDRD
%eGFR = (186.*Pcr)-(1.154.*wiek)-0.203.*W
%eGFR = (186.*Pcr)-(1.154.*wiek)-0.203.*W
%0.742 dla kobiet



problem w tym, ze w piewszej czesci nie liczy mi sie wartsco eGFR i nie wiem co tu wpisac zeby ja moj program obliczal. Mam jeszcze jedno pytanie - mozna zrobic cos, zeby przy wyliczonej wartosci pojawial sie komunikat, ze np: wartosc eGFR jest prawidlowa albo ze nie....
z gory dzieki za pomoc
pzdr m.
moozo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 131
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 20:32
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 23 razy

problemy z programem

Post autor: moozo »

wartość się liczy, tyle, że jej nie wyświetla, żeby wyświetlało, należy usunąć średnik.
co do informacji o prawidłowości: zwykły if, elseif
ODPOWIEDZ